Vítězné ANO nechce v moravskoslezské koalici ČSSD. Nahradit ji mají KDU-ČSL a ODS

Krajské volby v Moravskoslezském kraji vyhrálo hnutí ANO s 25,7 procenta hlasů před ČSSD s 16,66 procenta a KSČM s 11,38 procenta. Sociálním demokratům v čele se současným hejtmanem Miroslavem Novákem (ČSSD) se tak nepodařilo obhájit vítězství z minulých voleb, po nichž vytvořili koalici s komunisty. Vyloučeno navíc není, že obě strany skončí v opozici. V kraji se totiž rýsuje koalice ANO, KDU-ČSL a ODS.

Lídr hnutí ANO a rektor Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava Ivo Vondrák chce právě tyto strany přizvat ke spolupráci. Lídři lidovců i občanských demokratů se spolupráci nebrání. 

„S KDU-ČSL jsme dohodnuti, ODS jsme v podstatě předložili nabídku. Tak, jak jsem to vnímal já, myslím, že byla přijata vstřícně. Oni to ale potřebují probrat v rámci svých stranických struktur, takže v pondělí večer bychom se opět sešli, abychom se dohodli na dalším. Dneska bude klid zbraní,“ uvedl Vondrák. Podle něj se zatím nejednalo o personálním obsazení koalice, ale spíše o možnostech vzájemné spolupráce.

Nechceme privatizovat žádné nemocnice.
Ivo Vondrák
Lídr hnutí ANO 2011 v Moravskoslezském kraji

Podle Vondráka je výhodou, že uskupení k sobě mají programově blízko. „Myslím si, že v krajské politice máme, pokud ne stejné, tak velmi podobné programy. Tam vůbec nevidím žádný rozpor,“ uvedl Vondrák. Dodal, že dosud zaznamenal pouze obavu lidovců, aby hnutí nechtělo privatizovat krajské nemocnice. To ale Vondrák popírá.

Vondrák proto doufá, že se novou koalici podaří vyjednat brzy. „Jsem optimistou a věřím, že se dohodneme rychle, ale nejsem schopen to předjímat, protože je to samozřejmě záležitost i koaličních partnerů, ale myslím si, že není proč čekat. Hlavně mám pocit, že není třeba se ani o něco handrkovat, myslím si, že máme v našich programech společný zájem. Patřím mezi lidi, kteří rádi jednají rychle,“ řekl.

„Teď samozřejmě otázka zní, zda budeme schopni, a já pevně věřím, že ano, se dohodnout s dalšími koaličními partnery na sestavení vlády tohoto regionu. Oslovíme KDU-ČSL a ODS v první řadě,“ řekl Vondrák.

Lidovci, kteří dosáhli v kraji nejlepšího výsledku v historii, podle lídra Lukáše Curyla odmítají spolupráci s extremistickými stranami, mezi které řadí Koalici SPD a SPO i komunisty. „Když respektujeme vůli voličů a tu žádost o změnu, tak přirozeným partnerem zůstává právě ANO a ODS,“ řekl Curylo. Dodal, že s hnutím ANO mají v některých oblastech i podobné programové cíle.

Podle Jakuba Unucky, lídra ODS, jež proti minulým volbám hlasy ztratila, je důležité, že nebude pokračovat koalice ČSSD a KSČM, která kraj nevedla dobrým směrem. S Vondrákem chce jednat o podmínkách, za nichž by koalice mohla fungovat.

Nová koalice by měla v pětašedesátičlenném zastupitelstvu převahu 36 hlasů. „Myslím si, že tento rozdíl je dostatečně velký, i když není úplně komfortní, jako měla třeba teď minulá koalice, ale podle mě je to dostatečně velký převis na to, abychom dokázali překonat i různé vnímání některých věcí,“ míní Vondrák. 

Prohra pro ČSSD

Přestože se ČSSD i komunisté umístili hned za hnutím ANO, krajské volby jsou pro ně prohrou. Obě strany ve srovnání s rokem 2012 ztratily okolo 11 procent hlasů. „Výsledky respektujeme, voliči rozdali karty. Je to obrovský propad pro sociální demokracii a vzestup hnutí ANO,“ řekl Novák, který je připraven i na roli opozice.

Lídr KSČM a dosavadní první náměstek hejtmana Josef Babka výsledek voleb označil za neúspěch. „Svůj úkol a cíl jsme nesplnili, to bezesporu, a od toho se odvíjí naše hodnocení, to znamená, že to bereme jako neúspěch,“ řekl Babka. Uvedl, že vznik možné koalice ANO, lidovců a ODS, která by odrážela obdobnou spolupráci těchto uskupení ve městě Ostrava, ho příliš nenadchnul.

  • Moravskoslezské zastupitelstvo se výrazně obmění. V pětašedesátičlenném zastupitelstvu bude 43 nových zastupitelů. Méně bude žen, šestnáct. Je to o jednu méně, než se jich do zastupitelstva dostalo po volbách před čtyřmi lety. Po různých obměnách jich ale nakonec v zastupitelstvu působilo 19. Zastupitelstvo také zestárne, nebude v něm například žádný zastupitel mladší 30 let. Vyplývá to z údajů zveřejněných na serveru www.volby.cz.
  • Zatímco po minulých krajských volbách byl průměrný věk zastupitelů 45,45 roku, letos to je 47,95 roku. Nejvíce zastupitelů je stejně jako při minulých volbách ve věkové kategorii od 30 do 49 let. Nejstarším krajským zastupitelem bude osmašedesátiletý místopředseda krajského výboru KSČM Karel Kuboš. Naopak nejmladším jednatřicetiletý projektový manažer Josef Alexander Matera z ODS.

Poražení Nezávislí vs. úspěch Okamury

Mezi poraženými skončili i Nezávislí, kteří dosud v kraji měli pět zastupitelů, nyní se do krajského zastupitelstva vůbec nedostali. „Mrzí mě to, protože si myslím, že Nezávislí odváděli dobrou práci v zastupitelstvu,“ řekla starostka městského obvodu Mariánské Hory a Hulváky Liana Janáčková, která kandidátku vedla.

Překvapením pro mnohé naopak byl úspěch Koalice Svobody a přímé demokracie - Tomia Okamury (SPD) a Strany Práv Občanů (SPO), která v zastupitelstvu obsadí šest křesel. „Pro nás je výsledek velmi pěkný, vzhledem k tomu, že jsme v médiích nedostávali prostor jako ostatní strany. Pro nás je to úspěch,“ řekl lídr Karel Sládeček. Podle něj voliče oslovila nejen témata koalice. „V Česku to funguje tak, že když lidé vidí, že je někdo nějak nespravedlivě někam posouván, tak ho podpoří, a já si myslím, že to je asi důvod, proč jsme dostali významné procento,“ doplnil Sládeček.

V pětašedesátičlenném zastupitelstvu bude mít ANO 22 mandátů, ČSSD obsadí 14 křesel, komunisté devět a lidovci osm. Po šesti zastupitelích bude mít Koalice SPD a SPO a také ODS.

V posledních krajských volbách v roce 2012 v Moravskoslezském kraji zvítězila ČSSD, která v uplynulých čtyřech letech vládla s komunisty. Z celkových 65 mandátů sociální demokracie v roce 2012 obsadila 24 křesel, KSČM 20 křesel, devět zastupitelů získala ODS, KDU-ČSL 7 a Nezávislí 5 mandátů.