Rudý propad. Na Karlovarsku uspělo ANO, dříve vítězná KSČM skončila třetí

Komunistům se nepodařilo zopakovat podkrušnohorský úspěch. Zatímco před čtyřmi lety na Karlovarsku v krajských volbách zvítězili, nyní končí až třetí se ziskem jen necelých dvanácti procent. Vítězné hnutí ANO podpořilo třiadvacet procent voličů.

Podle exkluzivního průzkumu agentury Median pro Českou televizi jsou právě výsledky ve dvou podkrušnohorských krajích jedním z nejzajímavějších výstupů skončivšího hlasování. Při porovnání toho, koho oslovení voliči podpořili v parlamentních volbách před třemi lety a pro koho se chystali hlasovat ve volbách krajských, se totiž ukázalo, že hnutí ANO – původně profilované spíše jako pravicové – začalo odsávat voliče levicovým subjektům.

Babišova partaj stabilizovala především podporu voličů starších pětapadesáti let – a to je pravděpodobně důvod, proč na Karlovarsku a Ústecku zaznamenali komunisté významný propad; starší voliči totiž tvoří základnu jejich tradičního elektorátu. Zatímco před čtyřmi lety podpořilo rudou kandidátku v nejmenším českém kraji bezmála třiadvacet procent voličů, v letošních volbách nezískala ani dvanáctiprocentní podporu a v pomyslném pelotonu skončila až třetí.

„Chtěli jsme lepší výsledek. Bohužel ANO s výsledky zacloumalo tak, jak zacloumalo a my se s tou realitou musíme vyrovnat,“ nezastírá zklamání krajská lídryně KSČM Eva Valjentová, která je ale zároveň připravená jednat o povolebním uspořádání zastupitelstva.

ANO je připravené jednat se všemi

Právě politický nováček vedený někdejší slavkovskou starostkou Janou Vildumetzovou se stal vítězem hlasování, když si připsal víc než třiadvacet procent hlasů,  a jak lídryně uvedla, tak příznivý výsledek její hnutí ani neočekávalo. Překvapením jsou volby i pro žokeje Josefa Váňu, který díky preferenčním hlasům skočil ze třicátého na druhé místo a současně se dostal i do druhého kola senátních voleb.

 V krajském hlasování si ANO nejlépe vedlo na Sokolovsku, kde získalo přes 26 procent hlasů. Na Karlovarsku dalo hnutí hlas 20,14 procenta voličů, podle Vildumetzové prý kvůli antikampani a hanopisům. Hnutí je ale přesto připravené jednat se všemi. „Klíčové pro nás je, jakými lidmi budou chtít eventuálně obsadit posty v radě – z hlediska odbornosti a nezatíženosti minulostí,“ upřesnila Vildumetzová. 

ČSSD počítala s vítězstvím, hejtmanovi se do spolupráce s ANO nechce

Zádrhel ovšem může teoreticky nastat u partnera, se kterým se ANO potkává na vládní úrovní. Sociální demokracie, která v regionu až dosud v koalici s komunisty vládla a v osobě Martina Havla držela i křeslo hejtmana (Havel byl i jednička kandidátky), skončila s relativně výrazným odstupem druhá. Podpořilo ji čtrnáct procent voličů.

Po vzájemných až osobních předvolebních přestřelkách může být podle Havla spolupráce s ANO komplikovaná, zejména s volební vítězkou. „Mluvím jako Martin Havel, ne jako lídr do voleb, pro mě je (spolupráce s Vildumetzovou) nepředstavitelná,“ řekl – a k vlastním výsledkům dodal: „Lhal bych, kdybych řekl, že jsem spokojený. Počítal jsem s nejlepším výsledkem, s vítězstvím.“

Po Mariánských Lázních Piráti uspěli i na krajské úrovni

Do pětačtyřicetičlenného zastupitelstva se s deseti procenty dostali Starostové a nezávislí (s podporou KOA, lidovců a TOP 09), které vedl karlovarský primátor Petr Kulhánek. Stejně jako hnutí ANO, ani STAN dosud žádné křeslo v krajském zastupitelstvu nemělo.

Občanské demokracii se podařilo získat důvěru u sedmi procent voličů. Šest procent hlasů umožňuje podíl na krajské politice také Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst, obě strany mírně ztratily.

Pozitivní výsledek si naopak připisují další dva nováčci. Koalice Svobody a přímé demokracie Tomia Okamury a Strany práv občanů (někdejších Zemanovců) získala 5,5 procenta hlasů. Česká pirátská strana, která od posledních komunálních voleb drží svou celorepublikově první radnici v Mariánských Lázních, nyní bodovala také v krajském hlasování s obdobnou cifrou.

V Karlovarském kraji by tak nyní mohlo ANO uzavřít koalici s KSČM nebo ČSSD a ještě jednou či více menšími stranami. Teoreticky by mohla vzniknout i široká koalice bez ANO i bez KSČM, proti které se pravicové strany vymezují, i bez koalice SPD + SPO, která je pro mnohé strany extremistická. Tím, že v zastupitelstvu zasedne nově osm místo šesti subjektů, se jednání o koalici ještě zkomplikuje, protože mandáty se rozmělní mezi více subjektů.