V Pardubickém kraji zvítězilo ANO. Nejvíce preferenčních hlasů získal hejtman Netolický z ČSSD

V Pardubickém kraji zvítězilo hnutí ANO 2011. S devatenácti procenty hlasů získalo dvanáct mandátů. Sociální demokraté s necelými osmnácti procenty propadli na druhé místo. Třetí skončila Koalice pro Pardubický kraj. Volební účast v kraji byla 36,75 procent.

ANO s devatenácti procenty hlasů sesadilo ČSSD z prvního místa v Pardubickém kraji. Lídr hnutí Jan Řehounek ČTK řekl, že by se ANO mělo podílet na krajské vládě a mít svého hejtmana. Dodal ovšem, že pokud by jeho lpění na funkci hejtmana vedlo k tomu, že ANO nebude v koalici, bude muset zvážit i jiné varianty. Již dnes se sešel se současným hejtmanem Martinem Netolickým (ČSSD) a jeho náměstkem Romanem Línkem z Koalice pro Pardubický kraj. Dopředu se ale na koalici neshodli. „Všichni tři jsme si řekli, že to musíme probrat se svými zastupitelskými kluby,“ řekl. 

Pozice hejtmana by podle něj měla vzejít až z povolebních vyjednávání. „Většinu v krajském zastupitelstvu může poskládat vítěz i někdo jiný, čímž se stane faktickým vítězem voleb,“ řekl Línek. „Ale tohle je spekulace, a já bez toho, že naše týmy zasednou a nezasednou dřív než v pondělí, je tohle všechno věštění z křišťálové koule,“ dodal.

Hejtman a číslo jedna kandidátky sociálních demokratů Martin Netolický sice získal nejvíce preferenčních hlasů v kraji, vítězství ve volbách však jeho strana neobhájila. Oproti roku 2012 ztratila ČSSD v kraji přes tři procenta voličů a přišla o jeden mandát.

Přes patnáct procent hlasů získala Koalice pro Pardubický kraj. Z deseti obhajovaných mandátů získala devět.

Devět procent voličů v kraji dalo svůj hlas ODS. Přestože strana ztratila jeden mandát a v zastupitelství bude mít jen pět míst, udržela svou čtvrtou pozici z předchozích voleb.

Největší propad pocítili komunisté – z druhého místa na páté. V minulých volbách získali v kraji přes 18 procent, letos o deset procent méně. Tři mandáty a 5,67 procent získali Starostové a nezávislí.