Preference ČSSD se v červenci propadly, ANO zůstává první

Červencový volební model potvrzuje na první pozici hnutí ANO s 28,5 procenta. I když se sociální demokracie drží na druhém místě, vykázala propad preferencí na šestnáct procent. Zisk KSČM a ODS na dalších pozicích je srovnatelný. Průzkum v rámci projektu Trendy Česka zpracovala TNS Aisa pro Českou televizi.

ČSSD se první prázdninový měsíc znovu propadla v preferencích na nejnižší hodnotu zaznamenanou za dobu měření – 16 procent. Naposledy měla stejný výsledek v říjnu 2015. Zvýšil se díky tomu náskok hnutí ANO, kterému se jinak meziměsíčně preference nepohnuly a které má 28,5 procenta.

Na třetím místě se umístili komunisté, kteří tak opět přeskočili ODS. V červnu totiž zaznamenala KSČM propad o čtyři procentní body. V červenci činily preference komunistů 10,5 procenta, v případě občanských demokratů je to 10 procent.

Pětiprocentní hranici, která odděluje strany od vstupu do Poslanecké sněmovny, by podle volebního modelu překročila ještě KDU-ČSL a TOP 09. Preference lidovců se nezměnily a zůstaly na 7 procentech, TOP 09 ale ztratila, a minulý měsíc tak dosáhla 6,5 procenta.

Volební model - červenec 2016
Zdroj: TNS Aisa

Nejsilnější stranou mimo sněmovnu je Strana zelených, která v červencovém modelu získala 4,5 procenta preferencí. Následuje ji Svoboda a přímá demokracie s 3,5 procenta a Starostové a nezávislí a Úsvit-NK, obě uskupení mají 2,5 procenta. Na dvouprocentní hranici se ještě dostali Piráti a Svobodní.

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost TNS Aisa. Sběr dat probíhal ve dnech 23. 7. až 29. 7. 2016 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště). Do volebního modelu vstoupilo 823 respondentů. Ten totiž zahrnuje jen respondenty, kteří zvažují účast ve volbách a uvedli nějakou stranu. Statistická chyba volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1 až 3,1 procentního bodu.