Bradáčová se Rathovi za své výroky omlouvat nemusí. Rozhodl o tom soud

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová se nemusí omlouvat bývalému hejtmanovi Davidu Rathovi za výroky pronesené v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Ve čtvrtek o tom nepravomocně rozhodl Obvodní soud pro Prahu 4, který zamítl Rathovu žalobu. Lékaři vadilo, že Bradáčová označila jeho občanskoprávní spor se státním zástupcem Petrem Jirátem za obstrukci v Rathově korupční kauze.

Bradáčová v lednovém rozhovoru vysvětlovala, že kvůli sporu Ratha s Jirátem ani Jiráta nežádala, aby si vzal Rathovu korupční kauzu na starost i u odvolacího soudu. Podle ní by to mohlo vést k další Rathově námitce podjatosti státního zástupce.

Advokát Černý: Bradáčová Ratha nenávidí

Rath chce, aby se Bradáčová omluvila jak jemu, tak i všem, které svým vyjádřením uvedla v omyl. Jeho advokát Adam Černý ve čtvrtek mimo jiné poukázal na to, že námitku podjatosti státního zástupce Rath nikdy nepodal, stěžoval si v tomto ohledu pouze na „svého“ soudce Roberta Pacovského. Podle právníka útočí Bradáčová na Ratha dlouhodobě, protože ho zjevně nenávidí a je vůči němu zaujatá.

  • Krajský soud v Praze poslal bývalého hejtmana Davida Ratha do vězení na osm let a šest měsíců. Vedle nepodmíněného trestu také soud Rathovi uložil peněžitý trest převyšující 20 milionů korun. Spolu s Lucií Novanskou ho uznal vinným z korupce a ovlivňování zakázek ve Středočeském kraji. Podle Ratha šlo o exemplární divadlo, které se spravedlností nemá nic společného. Státní zástupce Petr Jirát ho vinil z podílu na ovlivňování veřejných zakázek ve Středočeském kraji v době, kdy byl hejtmanem. Tendry financované zčásti Evropskou unií měly prý předem vybraného vítěze, což provázela podle obžaloby korupce. Policie Ratha zadržela v polovině května 2012, poté strávil zhruba rok a půl ve vazbě.

Právní zástupce Bradáčové Pavel Uhl žalobu odmítl. Podotkl, že jeho klientka buď hovořila jako státní zástupkyně, a v takovém případě nese odpovědnost za její projev stát, nebo jako soukromá osoba, která má právo na vyjádření názoru.

Bývalý hejtman byl nepravomocně odsouzen za přijímání úplatků k trestu osm a půl roku vězení, navíc má státu propadnout zhruba dvacet milionů korun z jeho majetku. Rath se odvolal, pražský vrchní soud začne jeho kauzu řešit pravděpodobně na podzim.