Padaly kroupy velké jako holubí vejce. Bouřky teď míří na Moravu

Meteorologové varují před velmi silnými bouřkami s kroupami a přívalovým deštěm, které odpoledne přešly přes většinu Čech a nyní postupují směrem na Moravu. Bouřné pak mají být podle předpovědi i oba víkendové dny, mohlo by spadnout až čtyřicet litrů na metr čtvereční.

Bouřky postupují přes republiku od západu k východu. V pozdních odpoledních a večerních hodinách se přesunuly i na Moravu a do Slezska, kde by jejich intenzita měla slábnout, uvedli meteorologové a doplnili, že vítr může v bouřkách dosáhnout v nárazech kolem 70 kilometrů v hodině a při přívalovém dešti může spadnout kolem 30 milimetrů srážek za hodinu (30 litrů na čtvereční metr).

Silný déšť způsobil ve Slavkově záplavy (zdroj: ČT24)

Nárazový vítr může poškodit lehké stavby jako stany nebo altány, lámat větve nebo vyvracet stromy. Škody mohou napáchat ale i kroupy a silný přívalový déšť, který může rozvodnit malé toky, zatopit podjezdy, sklepy a jiná nízko položená místa.

Krupobití na Českokrumlovsku zabilo tři čápy

Malonty na Českokrumlovsku odpoledne zasáhlo lokální krupobití. Z nebe padaly podle starosty Vladimíra Malého kroupy o velikosti holubích vajec. Zhruba u deseti domů rozbily okna i tašky na střechách. Kroupy také zabily tři čápy, samici se dvěma mláďaty.

iReportér: Páteční krupobití v Českém Krumlově (zdroj: Michael Jarkovský)

Víkend v dešťových mracích

Bouřný navíc bude podle předpovědi i víkend. Podoba počasí se v sobotu ani v neděli výrazněji neliší. Oba dva dny by se rtutě teploměrů měly pohybovat mezi čtyřiadvaceti a šestadvaceti stupni (na jižní Moravě se mohou dostat i o dva stupně výš) a zprvu polojasnou oblohu v dopoledních hodinách vystřídá během dne oblačno s přeháňkami a ojediněle intenzivními bouřkami.

„Bouřky bude doprovázet i silný vítr a silný déšť, v sobotu může napadnout i třicet milimetrů srážek, tedy třicet litrů na metr čtvereční, v neděli dokonce čtyřicet,“ uvádí meteorolog ČT Vladimír Piskala s tím, že bouření příliš lokalizovat nelze, protože se bude jednat o bouřky z horka.

Česko má s intenzivními bouřkami zkušenost už na začátku tohoto týdne, kdy přechod studené fronty na jihu i severu Čech vyplavoval sklepy a na několika místech v republice (zejména ve středních Čechách) spustil takové krupobití, že se z něj v ulicích vytvářely závěje. Kroupy nejsou vyloučené ani v předpovědi pro následující dva dny, nejspíš by se ale neměly objevit v tak intenzivním rozsahu jako v pondělí.

Po víkendu mají teploty spadnout a pohybovat se v rozmezí mezi sedmnácti a devatenácti, respektive čtyřiadvaceti stupni a teplotní pokles s přechodem studené fronty potrvá ještě v úterý, kdy se rtuť teploměrů sice vyhoupne přes osmnáctku, ale zastaví se maximálně na dvaadvacítce.