Oprava mostu v Kladně způsobí problémy v dopravě

Kladno - V Kladně-Rozdělově začne koncem měsíce rozsáhlá oprava mostu, která bude znamenat výrazné komplikace v dopravě. Frekventovaná komunikace by však měla zůstat průjezdná pro autobusy, zároveň by po mostě mohli nadále chodit lidé pěšky. Rekonstrukce s celkovými náklady téměř 70 milionů korun potrvá do roku 2010, uvedl mluvčí Středočeského kraje Martin Kupka.

Přes most, který je v havarijním stavu, denně projedou stovky aut. Nyní na něj budou moci smět pouze autobusy. Během oprav bude doprava vedena po jedné polovině mostu obousměrně v jednom pruhu. Ostatní řidiči budou muset volit objízdnou trasu přes ulici Sportovců.

Kladenský primátor Dan Jiránek předpokládá, že zejména zpočátku, než se lidé naučí jiné trasy, přinese uzavírka velké problémy v dopravě. Současná dopravní zátěž mostu je podle něj totiž obrovská. Rekonstrukci už ale podle primátora nešlo odkládat. Totéž tvrdí i Kupka, který připomněl, že nedávno musela být kvůli špatnému technickému stavu na mostě snížena maximální povolená hmotnost projíždějících vozidel.

Most se má pro většinu dopravy uzavřít 29. září. „Ta rekonstrukce bude poměrně dlouhá, ale jakmile to bude možné, budeme se samozřejmě snažit dopravu uvolnit,“ uvedl Kupka.

Rekonstrukce souvisí i s připravovanou rychlodráhou mezi Prahou a Kladnem s odbočkou na ruzyňské letiště, po které by se mohli první cestující svézt koncem roku 2013. Současné železniční spojení Praha - Kladno se obecně považuje za nedostačující. Z Kladna do Prahy denně dojíždí za prací 24 000 lidí, spojení přitom většinou zajišťují osobní vlaky, které jedou třicetikilometrovou trasu téměř hodinu. „Předpokládáme, že se dráha Praha-Kladno opravdu stane dvoukolejnou elektrickou, takže ten most musí mít samozřejmě úplně jiné parametry,“ uvedl Jiránek.

Most, pod nímž v současnosti vede jednokolejná trať, by tak měl být rozšířen, aby z něj mohl vzniknout přestupní terminál mezi vlakovou a autobusovou dopravou. „Chceme, aby tam byl bezbariérový přestup mezi vlaky a autobusy a bezbariérový přístup do připravovaného pavilonu akutní medicíny kladenské nemocnice,“ dodal Jiránek.