Ďuričko dostal za vraždu 12,5 roku vězení

Praha - Pražský hoteliér Bohumír Ďuričko má jít za vraždu Václava Kočky mladšího na 12,5 roku do vězení. Rozhodl o tom dnes pražský městský soud. Svůj trest si odpyká v nejpřísnějším typu vězení, ve věznici se zvýšenou ostrahou. Pozůstalým musí navíc zaplatit odškodnění v celkové výši přes 1,5 milionu korun. Verdikt je nepravomocný, Ďuričko se na místě odvolal. Nesouhlasí jak s výší trestu, tak s právní kvalifikací vraždy v přímém úmyslu. Podle jeho obhajoby šlo o újmu na zdraví s následkem smrti. Incident se stal 9. října v pražské restauraci Monarch po křtu a autogramiádě knihy předsedy ČSSD Paroubka. Ďuričko podle obžaloby po slovní potyčce vytáhl pistoli, zamířil na Kočku mladšího a nejméně třikrát vystřelil.

Podle soudu vystřelil Ďuričko na Václava Kočku mladšího s úmyslem ho zavraždit. Smrtelná byla navíc každá ze tří ran a Kočkovi by nepomohla ani rychlá záchranná služba. Soudkyně navíc uvedla, že odsouzený ztrácel na důvěryhodnosti častým měněním svých výpovědí. Označila ho za hysterickou osobnost, která se snaží dosáhnout svého cíle a je silně manipulativní. Ďuričko podle ní nad svým činem navíc neprojevil lítost: „Naprosto nepřijal odpovědnost za to, co udělal.“

Podnikatel se hájil tím, že se bránil údajnému útoku. Kočka mladší ho prý napadl dvěma silnými údery do obličeje. Otec zastřeleného Václav Kočka starší i další svědci naopak před soudem uvedli, že žádné napadení neviděli. Soud nakonec k Ďuryčkově obhajobě částečně příhlédl, podle soudkyně to ale byl právě on, kdo neshody vyprovokoval, navíc jednal v afektu a jeho obrana byla nepřiměřená. „Respektuji rozhodnutí soudu, ale jak znám svého bratra, opravdu mi nesedí, že by měl někoho udeřit,“ uvedl bratr zavražděného Jan Kočka.

„Já se v podstatě s tím rozsudkem ztotožňuji, byť soud trochu v popisu skutku pozměnil okolnost, že připustil úder ze strany poškozeného,“ řekla ČT státní zástupkyně Jana Kadeřábková. Obhájce Ďuryčka Vojtěch Veverka bere rozsudek jako částečný úspěch: „Podařilo se přesvědčit soud, že k tomu úderu tam došlo.“ Rodina Kočkových a jejich příbuzní odcházeli ze síně s mírným zklamáním. Bratr zavražděného podnikatele Jan Kočka očekával vyšší trest. 

Sám Ďuričko se cití nevinný. U soudu připomněl, že se prý ve vězení dozvěděl o tom, že je na jeho hlavu vypsaná odměna. Rodina Kočky mladšího podle něho usiluje o jeho život. Kočkovi toto tvrzení odmítají. Celé soudní líčení dnes provázela přísná bezpečnostní opatření. Ďurička přivezla ozbrojená eskorta v neprůstřelné vestě, kterou si ale na vlastní žádost nechal sundat. Jednání se zúčastnili pozůstalí i Ďuričkova přítelkyně, která se během čtení rozsudku psychicky zhroutila. Po vynesení rozsudku povolila soudkyně Ďuričkovi promluvit s otcem. Ten je přesvědčen, že o vraždu nešlo.

Soud s Bohumírem Ďuričkem
Zdroj: ČT24