Druhé české centrum bezpečné jízdy bude v Jihlavě

Jihlava – Druhé české centrum bezpečné jízdy, kde si budou moci řidiči po kurzu odmazat trestné body, vznikne v Jihlavě. Moderní autocvičiště bude rovněž prověřovat schopnosti řidičů a učit je, jak reagovat na krizové situace. Dosud existuje jediný polygon, který splňuje podmínky ministerstva dopravy na místo, kde řidiči mohou dosáhnout odmazání bodů – v Mostě. Druhý polygon staví soukromá firma na zelené louce na okraji Jihlavy.

Ve víceúčelovém areálu zatím funguje jen dětské dopravní hřiště. Už od poloviny prázdnin ale můžou svoji zdatnost za volantem testovat amatéři i profesionálové. Naučí se například, jak ovládat auto při smyku na vodě nebo ledu. Zatímco s podobnými kurzy se řidiči setkají na více místech, polygon, kde je možné po osvojení nových dovedností odmazat body z karty řidiče, je zatím jenom jeden – musí totiž splňovat podmínky stanovené zákonem. „Je tu dohromady pět pracovišť, na každém se cvičí něco jiného a ve finále si člověk může umazat tři trestné body,“ přiblížil majitel jihlavského polygonu Antonín Musil. Body si mohou po kurzu nechat odmazat pouze lidé, kteří neučinili přestupek za více než pět bodů.

Další místa, kde bude možné splňovat zákonné podmínky pro odmazání trestných bodů, zřejmě budou například v Příbrami a Vysokém Mýtě. Oproti očekávání naopak nevznikne v Hodoníně, kde nejsou peníze. Ty totiž musí pocházet výhradně z nestátních zdrojů. „Polygony maximálně podporujeme, ale nemůžeme finančně. Pokud si ho někdo chce zřídit, tak musí na vlastní náklady,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Trestné body za přestupky má v zemi už 618 tisíc řidičů. O řidičský průkaz kvůli dosažení dvanáctibodové hranice přišlo devatenáct tisíc lidí. Nejvíc bodovaných řidičů je v Praze a v Karlovarském kraji. Naopak nejlépe jsou na tom motoristé v kraji Moravskoslezském.