Odvolací soud potvrdil Ďuričkovi 12,5 roku

Praha - Odvolací pražský vrchní soud dnes uložil pražskému hoteliérovi Bohumíru Ďuričkovi s definitivní platností trest 12,5 roku vězení. Hoteliér zastřelil Kočku mladšího loni v říjnu v pražské restauraci Monarch. Dnešní rozhodnutí je pravomocné. Hoteliér se proti předchozímu verdiktu odvolal, stejně jako jedna z jeho přítelkyň, právní zástupce rodiny zastřeleného muže i státní zástupkyně. Dnešní rozhodnutí je ale pravomocné, Ďuričkův advokát Vojtěch Veverka novinářům řekl, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

Ďuričko podle soudu vraždu nepromýšlel předem. Pak ale vraždil úmyslně a ve zkratu. Soud uznal, že před střelbou udeřil Kočka mladší Ďurička do obličeje. To byl jeden ze sporných momentů případu a zároveň hlavní argument advokátů. „Útok si vůbec nepamatuji, byl zákeřný, nebyl hlášený, byl veden z boku, kam jsem se vůbec nedíval… Byl jsem brutálně napaden útočníkem bez výzvy a dodnes vůbec nevím proč,“ prohlásil při svém proslovu před odvolacím senátem Ďuričko. Odpověď střelbou byla ale podle soudu naprosto nepřiměřená.

Bohumír Ďuričko u soudu:

„Nikdy se vražda nestala, tento čin nebyl… Vražda musí být plánovaná, musí mít motiv. Byla to čistá obrana.“

Reportérka Zuzana Tvarůžková ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Ďuričkovi advokáti po rozsudku první instance podali odvolání, které ale dnes u odvolacího soudu neuspělo. Nesouhlasili s tím, že šlo o vraždu. Právní zástupce rodiny Kočkových zase tvrdil, že soud tehdy nevyhověl všem nárokům na náhradu škody. A státní zástupkyně se odvolala z toho důvodu, že nesouhlasí se závěrem městského soudu, že Kočka Ďurička před střelbou fyzicky napadl.

Ďuričko: „Jen jsem se bránil“

Tragická událost se stala loni 9. října kolem 23:00 v pražské restauraci Monarch po křtu a autogramiádě knihy předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Ďuričko a Kočka mladší se tehdy podle nepravomocného verdiktu dostali do roztržky a Kočka mladší hoteliéra nejméně jednou udeřil do obličeje. Ďuričko pak podle prvoinstančního soudu vytáhl od pasu zbraň, namířil na svého protivníka a v úmyslu jej připravit o život na něho třikrát zblízka vystřelil.