V USA mají první případ člověka nakaženého ptačí chřipkou bez kontaktu se zvířaty

Američtí zdravotníci potvrdili případ ptačí chřipky u člověka, u něhož se neprokázal bezprostřední kontakt se zvířaty. Pacient ve státě Missouri byl ošetřen v nemocnici a od té doby se zotavil, uvedlo Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).

Podle CDC se jedná o čtrnáctý případ ptačí chřipky u člověka v USA v roce 2024, ale úplně první bez známého kontaktu s nakaženými zvířaty. To naznačuje, že by mohlo jít o přenos z člověka na člověka – ale i pro to chybí důkazy. Agentura uvedla, že na základě aktuálních údajů zůstává riziko pro širokou veřejnost nízké.

Ptačí chřipka je virové onemocnění, které postihuje především ptáky a další zvířata. Nákaza lidí je vzácná. Předchozí případy v USA byly spojeny s kontaktem s infikovanou drůbeží nebo dobytkem, ale pacient z Missouri představuje „první případ H5 bez známého profesionálního kontaktu s nemocnými nebo infikovanými zvířaty“, uvedlo CDC v pátečním prohlášení.

Případ v Missouri byl zjištěn v rámci rutinního sledování chřipkové sezony. Pacient měl i jiné předchozí zdravotní obtíže a dostával protichřipkové léky.

Ptačí chřipka mezi dobytkem a lidmi

Ptačí chřipka se v letošním roce v USA vyskytuje stále častěji mezi kravami. Poprvé bylo ohnisko nákazy hlášeno v březnu a podle CDC byl do 3. září postižen dobytek ve 14 státech. Zatímco u skotu v Missouri ohniska ptačí chřipky hlášena nebyla, letos byla zaznamenána u drůbeže a v minulosti u volně žijících ptáků, uvedli zdravotníci.

V březnu 2024 objevili američtí zdravotníci případ ptačí chřipky u člověka, který přišel do kontaktu s dojnicemi, jež byly pravděpodobně nakažené.

Ptačí chřipka byla poprvé zjištěna v Číně v 90. letech 20. století a od té doby se rozšířila po všech kontinentech včetně Antarktidy. Světoví zdravotníci se domnívají, že současné riziko pro člověka je nízké, ale již několik let tuto nemoc aktivně monitorují.

Nemoc postihla volně žijící živočichy po celém světě a infikovala tak různé druhy zvířat, jako jsou lachtani, tuleni a medvědi.