V Polsku se nakazily desítky koček ptačí chřipkou. Riziko pro lidi je zatím mírné

Téměř tři desítky koček v Polsku se nakazily ptačí chřipkou, informuje Světová zdravotnická organizace (WHO). Nejsou ale zatím žádné zprávy o tom, že by se nákaza podtypem viru chřipky H5N1 přenesla i na člověka.

WHO uvádí, že do 11. července laboratoře prověřily vzorky od 46 koček a jednoho karakala, přičemž podtyp viru chřipky H5N1 se potvrdil u 29 z nich. Čtrnáct z nich veterináři utratili, dalších 11 uhynulo, poslední úhyn je hlášený ze 30. června. Jak se kočky nakazily, není zatím jasné.

Podle WHO se v minulosti ojedinělé případy ptačí chřipky u koček vyskytly, tentokrát je to ale poprvé, co jich je tak mnoho z tolika oblastí v jedné zemi. Pozitivní případy se objevily ve většině vojvodství, což naznačuje, že se tato nemoc šíří po celé zemi ještě víc, než naznačují samotná čísla.

Z 25 koček, o kterých mají vědci informace, byly dvě venkovní, 18 bylo vnitřních s přístupem na balkon, terasu nebo dvorek a pět koček bylo vnitřních bez přístupu do venkovního prostředí. U sedmi byla hlášena možnost kontaktu s volně žijícími ptáky.

Genomická analýza virů sekvenovaných z tohoto ohniska ukázala, že všechny patřily do jedné skupiny a byly si navzájem dost příbuzné. Jsou také podobné typu virů, které cirkulují u volně žijících ptáků a které nedávno byly příčinou vzniku ohnisek u drůbeže v Polsku.

WHO riziko přenosu na člověka považuje v případě Polska pro většinu lidí za nízké, pro chovatele koček a lidi, kteří v rámci svého zaměstnání přijdou do styku s virem H5N1, je toto nebezpečí nízké až mírné.

Proč je to hrozba?

Agentura AP píše, že od roku 2020 WHO eviduje něco přes deset případů, kdy se lidé nakazili podtypem viru chřipky H5N1. Nicméně vědci se obávají, že kvůli tomu, že u zvířat, která jsou v kontaktu s člověkem, případů nákazy přibývá, by nemoc mohla zmutovat a způsobit mezi lidmi další pandemii. Před rozšířením covidu-19 se mnoho odborníků domnívalo, že právě ptačí chřipka typu H5N1 způsobí příští pandemii. Od roku 2003 ale onemocnělo méně než 900 lidí a infekce se nedokáže snadno šířit mezi lidmi.

Minulý týden WHO a její partneři upozornili, že je neobvyklé, jak přibývá savců nakažených podtypem H5N1. Od začátku letošního roku o takových případech informovaly úřady v deseti zemích. Ve Španělsku šlo o norky chované na farmě, ve Spojených státech to byli tuleni a v Peru a Chile lachtani.