V Číně úspěšně naklonovali kočku, metodu by v budoucnu mohli využít i pro pandy

V Číně se narodila naklonovaná kočka. Svého majitele stála 800 tisíc korun. „Kopii“ domácího mazlíčka vytvořila firma, která už několik let provádí klonování psů. Proces by ale v budoucnu mohl posloužit u ohroženějších zvířat, jako jsou pandy.

Loni v prosinci zemřela kočka, která se v překladu do češtiny jmenovala Česnek. Šlo o britskou krátkosrstou kočku. Její majitel Huang Yu se nesmířil s její ztrátou. Letos na konci července tak na svět přišel její klon – Česnek 2.0. Jde o prvního kočičího domácího mazlíčka, který byl v zemi přiveden k životu klonováním.

Stojí za tím pekingská genetická společnost Sinogene, která se prodejem naklonovaných domácích mazlíčků už několik let úspěšně živí. Stvořila tímto způsobem už víc než čtyři desítky psů, za jednoho se platí v přepočtu kolem 1,2 milionu korun. Kočka je o 400 tisíc levnější.

Jejich typickým zákazníkem není podle firmy milionář, ale častěji jsou to mladí lidé, často těsně po škole. Vidí zvíře, s nímž často prožívali svoje mládí, jako autentického člena rodiny, a proto jsou ochotní do jeho „obnovy“ investovat vysoké částky – anebo se dokonce zadlužit. „Klonování domácích zvířat odpovídá emocionálním potřebám mladých generací,“ uvedl pro agenturu AFP ředitel společnosti Mi Jidong.

Tomuto profilu velmi přesně odpovídá i majitel první naklonované kočky, třiadvacetiletý Huang Yu. Nová kočka je podle něj na devadesát procent podobná té původní, pokládá ji v podstatě za její inkarnaci. „Když Česnek umřel, byl jsem hrozně smutný,“ vyjádřil se Huang. „Nemohl jsem věřit tomu, že to byla náhlá smrt. Vinil jsem se, že to byla moje chyba,“ nastínil. Doufá, že se podařilo u druhého Česneka zachovat i jeho původní osobnost, na niž byl zvyklý.

Čína a domácí mazlíčci

Čína s tím, jak bohatne její populace a jak se lidé více stěhují z vesnic do měst, objevuje kouzlo domácích mazlíčků. Vloni se za ně a jejich potřeby utratilo přes 23 miliard dolarů. Společnost Sinogene věří, že s tím, jak budou nově pořízená zvířata umírat, budou stoupat také požadavky na jejich „oživení“ – tedy vytváření jejich klonů.

Čína si od klonování domácích mazlíčků slibuje ale víc, jednou by ráda znalosti a dovednosti získané při tomto komerčním uplatnění genetiky použila na vymírající zvířata, konkrétně na pandy. Dokonce se již uvažuje o tom, že by naklonovanou pandu mohla porodit právě kočka; pandí mláďata jsou totiž ještě menší než novorozená koťata. 

Ve většině zemí světa je klonování mazlíčků zákony zakázáno; některé státy ho ale povolily – například Jižní Korea nebo Spojené státy. Například zpěvačka Barbra Streisandová před rokem oznámila, že si nechala naklonovat svého psa.