Texaské pobřeží zaplavily desítky tisíc uhynulých ryb. Může za to příliš teplá voda

Desítky tisíc uhynulých ryb vyplavilo o víkendu moře na pobřeží amerického státu Texas. Rozkládající se mršiny donutily místní úřady, aby vydaly varování před návštěvami pláží a koupáním.

Jev je běžný s tím, jak v létě stoupají teploty, uvedly místní úřady, podle kterých ryby uhynuly kvůli nedostatku kyslíku rozpuštěného ve vodě. „Když ve vodě není dostatek kyslíku, ryby nemohou dýchat,“ citovala je stanice CBS. Nejvíce postiženým druhem byla podle úřadů ryba z čeledi sleďovitých, menhaden mexický, kterou rybáři často používají jako návnadu.

Mrtvé ryby začaly po tisících vlny z Mexického zálivu přinášet na texaské pobřeží už v pátek. Zasažená byla oblast okresu Brazoria, který leží více než 64 kilometrů jižně od Houstonu. Na plážích pak celý víkend pracovala těžká technika, která písek čistila od uhynulých živočichů.

Masových úmrtí bude přibývat

Tento konkrétní případ úřady přímo nespojily se změnou klimatu, souvislost možná je, prokázat se může ale až po delší době. Obecně totiž klimatická změna způsobující ohřívání oceánů s umíráním ryb souvisí. Americká agentura NOAA už dříve varovala, že podobných incidentů bude v souvislosti s teplým počasím a nízkou úrovní kyslíku přibývat.

V současné době je hladina Atlantiku u hladiny nejteplejší v dějinách. A rozdíl oproti minulosti je opravdu výrazný:

V Tichém oceánu se zase na začátku června aktivoval klimatický jev El Niño, který také způsobuje zahřívání vody u povrchu oceánu. Oba faktory společně znamenají zvýšené riziko, že podobných masových úhynů bude hodně.