Teploty v Kanadě jsou o 15 stupňů vyšší než normálně, přibývá požárů

Zatímco ve střední Evropě pokračují chladné dny, severozápad Spojených států amerických a většina západní až severozápadní poloviny Kanady zažívá naopak počasí mimořádně teplé. Zejména v případě Kanady se teplotně výrazně nadprůměrné dny vyskytují už od začátku května. V řadě oblastí panují vedra, za která by se nemuselo stydět ani vrcholné léto.

Například Seattle na severozápadě USA v minulých dnech zažil dny s maximy šplhajícími až ke 32 °C, v Portlandu ve státě Oregon naměřili dokonce přes 34 °C. Na mnoha místech byly překonány květnové rekordy. A teplo bude i v dalších dnech.

Maxima budou stoupat na hodnoty o deset až patnáct stupňů vyšší, než je v této části roku obvyklé. A teplé jsou i noci, zejména ve větší vzdálenosti od moře neklesají minima pod 15 až 18 stupňů.

Vysoké teploty představují značnou zátěž pro tamní obyvatele – velká část z nich totiž nemá klimatizaci, a tedy ani možnost výraznějšího zchlazení. Také veřejná koupaliště ještě v této době nejsou zpravidla otevřená. V přírodních řekách zase teče kvůli tajícímu sněhu z hor velmi studená voda, proto tamní úřady varují před nebezpečím teplotního šoku při koupání v nich.

Měsíční rekord v obvykle studeném kanadském Arviatu na břehu ledového Hudsonova zálivu byl překonán o 7 °C
Zdroj: Twitter

Překonané rekordy v Kanadě

Mimořádně teplé počasí zažívají i rozsáhlé oblasti sousední Kanady. V částech Britské Kolumbie a Alberty teploty šplhají místy nad 30 °C, v Lyttonu v Britské Kolumbii naměřili 36,5 °C, na horské stanici Henderickson ve výšce 1542 metrů nad mořem 28,6 °C. Jde o teploty, které dosahují až o 15 stupňů vyšších hodnot, než jsou obvyklá maxima v polovině května. A samozřejmě i tady padají rekordy.

V některých případech jsou přitom dosavadní rekordy přepisovány docela výrazně. Ve městě Arviat na břehu studeného Hudsonského zálivu v provincii Nunavut naměřili minulý víkend dokonce 21,2 °C, což je hodnota skoro o 7 °C vyšší než předchozí celoměsíční rekord. Tak výrazná odchylka měsíčního rekordu je přitom i v době oteplujícího se klimatu velmi neobvyklá.

Navíc v této části Kanady během května teploty výrazně stoupají, konec měsíce je tak výrazně teplejší než jeho začátek a překonání rekordu v první polovině měsíce je mimořádně výjimečné. Ostatně obvyklé maximum v polovině května se pohybuje kolem mínus jednoho stupně.  

Příčiny připomínají dva roky starou krizi

Příčinou teplotních rekordů je mohutná tlaková výše provázená přílivem teplého vzduchu, která už řadu dní setrvává, případně se obnovuje, nad severozápadní až západní částí severoamerického kontinentu.

Do jisté míry jde o podobnou situaci, která koncem června před necelými dvěma lety přinesla dosud rekordní vedra na jihozápadě Kanady a severozápadě USA, která zabila asi tisíc lidí. Díky tomu, že je teprve květen, nejsou aktuální vedra tak dramatická jako v červnu před dvěma roky.

Minulý víkend teplotní odchylky teploty v některých částech Kanady přesáhly 20 °C
Zdroj: wxcharts.com a metdesk.com

Dramatický je ale dopad nadprůměrně teplého počasí v kombinaci se suchem na výskyt lesních, respektive přírodních požárů, a to hlavně v kanadské Albertě. Hoří ale i v Britské Kolumbii nebo v Saskatchewanu.

V nejhůř zasažené Albertě už ohně zasáhly přes šest tisíc kilometrů čtverečních, z toho skoro šestina shořela za poslední tři dny. Množství plameny zasažené plochy činí z letoška zatím pátou nejaktivnější sezonu v Albertě od začátku měření. A to oficiální sezona přírodních požárů ještě nezačala.

Koncem týdne by se mělo jak na severozápadě USA, tak i v západní Kanadě mírně ochladit a tamní obyvatelé i hasiči doufají, že alespoň některé přeháňky zasáhnou hořící oblasti. Ochlazení zřejmě ale nebude mít příliš dlouhého trvání – dlouhodobější modely totiž počítají s pokračováním převážně nadprůměrně teplého počasí i v dalších týdnech.