Ruští přírodovědci objevili v Arktidě výjimečně velkou kolonii ohrožených mrožů

Horizont ČT24: Vědci objevili mroží kolonii (zdroj: ČT24)

Ruští vědci objevili na pobřeží Karského moře početnou komunitu mrožů, uvedla agentura Reuters. Přirozené prostředí ploutvonožců v těchto místech Severního ledového oceánu přitom ohrožuje úbytek ledu i lidská činnost. Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN) v roce 2016 označil mrože atlantského za téměř ohrožený druh a odhadl počet jeho dospělých jedinců na planetě na 12 500.

Nově odhalená kolonie, tedy místo, na němž se mroži shromažďují, rozmnožují a socializují, se nachází na odlehlém ruském poloostrově Jamal. Odborníci tam minulý měsíc napočítali přes tři tisíce jedinců.

Objevená kolonie je unikátní, protože její součástí jsou samice, samci a také různě stará mláďata, uvedl Alexandr Sokolov, badatel z Ruské akademie věd. Sokolov objev přirovnal k laboratoři pod širým nebem.

Výjimečná kolonie

Shromaždiště mrožů obvykle vznikají na ledových krách nebo na arktických ostrovech. Jenže led kvůli teplejšímu klimatickému cyklu roztává a přirozenému prostředí mrožů neprospívá ani průzkum ropy a zemního plynu a arktická lodní doprava.

Podle Andreje Boltunova, vedoucího expedice k mroží komunitě na Jamalu, je nález shromaždiště dokladem, že se populace mrožů atlantských vzpamatovává. Badatelé ale podle Boltunova budou mít ještě mnoho práce, pokud budou chtít porozumět tomu, čím se arktická pláž na Jamalu stala pro mrože atraktivní a jaké další kroky by bylo třeba na jejich ochranu podniknout.

Než v polovině 20. století došlo k k zákazu lovu mrožů pro komerční účely, ohrožovala tyto mořské savce především nadměrná honba za jejich tukem a kly.