Ruští kosmonauti začali opravovat díru na vesmírné stanici. Využijí pryskyřici

Posádka Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) použije lepidlo vyrobené z pryskyřice severoafrických jehličnanů, aby hermeticky utěsnila trhlinu v přechodové komoře ruského modulu Zvězda, kterou z ISS už měsíce uniká vzduch. Uvedla to agentura RIA Novosti s odvoláním na hovory vedené mezi kosmonauty na oběžné dráze a pozemním řídícím střediskem. Práce na utěsnění modulu začala v pondělí a hotovo by mělo být v pátek.

Z rozhovorů vyplynulo, že kosmonauti Sergej Ryžikov a Sergej Kuď-Svěrčkov k utěsnění trhliny v modulu použijí také vrtačku, vysavač, různé stěrky a tmely, pěnovou gumu, fólie, čistící ubrousky, kovové podložky a izolační pásku. Během práce se budou chránit ochrannými pomůckami. Nelze vyloučit, že v přechodové komoře jsou i další trhliny; kosmonauti jich původně vytipovali až šest, ale při dalším zkoumání se ukázalo, že vzduch unikal jen v jediném místě. V uzavřeném úseku, kde se trhlina nachází, poklesl tlak.

O malém úniku vzduchu z ISS informovala ruská vesmírná agentura Roskosmos loni v srpnu. Americký úřad pro letectví a kosmonautiku NASA vzápětí ujistil, že únik se nachází v přípustných mezích a neohrožuje ani posádku, ani fungování ISS.

Až v září se podařilo zjistit, že k úniku dochází v pracovním úseku ruského modulu, kde se nachází věděcká aparatura. Určit přesné místo trhliny se posádce podařilo až v polovině října za pomoci sáčku s čajem.

První pokus utěsnit prasklinu pomocí lepicí pásky pokles tlaku zpomalil, ale jen nakrátko. V listopadu kosmonauti místo vyspravili novou záplatou, ale ani ta úniku trvale nezabránila. Zprvu se odhadovalo, že trhlina má 2,7 centimetru, ale nakonec se ukázalo, že je dlouhá 4,5 centimetru. Místo kosmonauti nafotili i z vnější strany.

Minulý měsíc nákladní loď Progress MS-16 dopravila na oběžnou dráhu zásoby kyslíku, speciální mikroskop potřebný pro prozkoumání trhliny a materiál a nářadí k opravě.

Na ISS se aktuálně nalézá sedmičlenná posádka: čtyři astronauti NASA Kathleen Rubinsová, Victor Glover, Shannon Walkerová a Michael Hopkins, dva ruští kosmonauti Sergej Ryžikov a Sergej Kuď-Svěrčkov a japonský astronaut Soiči Noguči.