Rusko testovalo na oběžné dráze protidružicovou zbraň, stěžují si USA a Velká Británie

Spojené státy a Velká Británie obvinily Moskvu, že testovala ve vesmíru přístroj použitelný jako zbraň proti družicím na oběžné dráze Země.

Podle vyjádření amerického ministerstva zahraničí je test „vypadající jako opravdová protidružicová zbraň“ znepokojivý, uvedla stanice BBC. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že novou technologii využilo na prozkoumání své techniky ve vesmíru.

Během 15. července se menší ruský satelit přiblížil velmi blízko k jiné ruské družici a zblízka ji skenoval. Podle ruského vyjádření tak získal důležité informace o jejím technickém stavu. Podle USA se ale jednalo o test zbraně určené k napadení cizích satelitů. Spojené státy už v minulosti vyjádřily znepokojení nad novými ruskými aktivitami na oběžné dráze, ale tentokrát se ke stížnosti poprvé připojila i Velká Británie.

„Moskva se pokouší omezit kapacity Spojených států, přičemž sama nemá v úmyslu nějak zpomalit vlastní program zbraní namířených na vesmír,“ uvedl ve čtvrtek tajemník amerického ministerstva zahraničních věcí Christopher Ford.

Znepokojení vyjádřil také britský maršál Harvey Smyth, podle něhož měl ruský satelitní test jasně povahu zbraně. „Takové akce ohrožují mírové používání vesmíru a zvyšují vznik vesmírného odpadu, který se může stát hrozbou pro družice a systémy, na nichž závisí svět,“ varoval. Vyzval současně Moskvu, aby se chovali zodpovědně a zanechali dalších podobných zkoušek.

Žádné zbraně ve vesmíru

Velmoci, včetně Ruska, USA, Číny i Velké Británie, patří mezi stovku států, které se zavázaly, že kosmický prostor budou využívat k mírovým účelům a že je k dispozici všem, protože nepatří nikomu. Podle této dohody také nesmí být na oběžnou dráhu umísťovány žádné zbraně.

S ruským satelitním zařízením, které nyní znepokojilo britské a americké úředníky, byly problémy už v minulosti. Už roku 2018 a znovu pak na začátku roku 2020 se totiž přiblížilo blízko k americké družici. Nyní, v polovině července 2020, jde podle amerického generála Jaya Raymonda, jenž velí Vesmírným silám Spojených států, o „test vesmírné protidružicové zbraně“.

Generál varoval, že jde o další důkaz, jak Rusko pokračuje ve snaze vyvíjet a zkoušet kosmické zbraňové systémy.

Satelity jako cíl

Schopnost útočit na satelity předvedly doposud čtyři státy: Rusko, USA, Čína a Indie. Nejčastěji se jednalo o rakety odpalované ze Země nebo letadel. Moskva se nyní podle USA snaží používat na likvidaci satelitů jiné družice.

Satelity se totiž v posledních desetiletích staly součástí klíčové infrastruktury, na níž je založená navigace, bankovnictví, komunikace, ale třeba i meteorologie a systémy varování před živelními katastrofami.

Zvýšený význam vesmírného prostředí vede řadu států k zakládání vlastních specializovaných agentur, které mají za cíl vesmírné konflikty studovat a připravovat ofenzivní i defenzivní řešení.