Porody do vody jsou u zdravých žen bezpečné, tvrdí rozsáhlý výzkum

Porod ve vodní lázni nezvyšuje riziko komplikací pro dítě ani jeho matku, pokud se jedná o nízkorizikové těhotenství, popsali vědci z univerzity v britském Cardiffu, kteří vyhodnotili 73 229 záznamů z nízkorizikových těhotenství, při nichž byl při porodu v letech 2015 až 2022 použitý bazén s vodou.

Porody do vodní lázně tvoří ve Velké Británii asi devět procent z téměř 600 tisíc porodů, které se každoročně uskuteční v rámci systému lékařské služby. Podle tamních klinických doporučení by měl být všem nastávajícím matkám nabídnut porod do vody jako jedna z možností.

Analýza se zabývala množstvím závažných natržení v oblasti měkkých porodních cest u rodiček. Dále výzkumníci analyzovali počet dětí, které potřebovaly antibiotika nebo pomoc s dýcháním na novorozeneckém oddělení, a počet novorozenců, kteří při příchodu na svět zemřeli. Vědci dospěli k závěru, že rizika pro děti a jejich matky nebyla u porodů do vody vyšší než u dalších jejich typů mimo vodu.

Bezpečná alternativa

Profesorka klinického porodnictví na Cardiffské univerzitě Julia Sandersová, která zmíněný výzkum vedla, shrnula jeho výsledky slovy, že závěry ukazují, že porod do vody je bezpečnou alternativou ke „klasickému“ příchodu na svět mimo vodu.

„Ve Spojeném království využívá porodní bazén nebo vanu pro úlevu od bolesti při porodu přibližně 60 tisíc žen ročně, ale některé porodní asistentky a lékaři se obávají, že porod do vody může přinášet další rizika,“ zmínila.

„Objevily se zprávy, že děti mohou po porodu do vody vážně onemocnět nebo dokonce zemřít a že u matek je větší pravděpodobnost silných natržení nebo velké ztráty krve. Chtěli jsme zjistit, zda jsou porody do vody s porodními asistentkami NHS (Národní zdravotní služby – National Health Service – pozn. redakce) pro ženy a jejich děti stejně bezpečné jako porody klasické,“ vysvětlila Sandersová.

„Vzhledem k tomu, že deset procent žen používá při porodu ponor do vody jako úlevu od bolesti, budou mít výsledky této studie význam pro tisíce žen ročně ve Spojeném království a pro mnoho dalších po celém světě, kde je tento postup běžnou praxí,“ dodal emeritní profesor ženského zdraví Peter Brocklehurst z oddělení klinických studií na Birminghamské univerzitě.

Tato studie nicméně nijak nezkoumala porody, jimž předcházelo rizikové těhotenství – to znamená, že o těchto situacích výzkum nic neříká a jeho výsledky se na ně nedají aplikovat.

Jak fungují porody do vody

Porody do vody jsou poměrně moderní způsob přivádění dětí na svět. V Evropě existují přímé důkazy o jeho použití od začátku 19. století, ale opravdu je zpopularizoval a vědecky popsal až francouzský lékař Michel Odent v osmdesátých letech minulého století.

Právě díky němu a jeho návštěvám Česka a Československa se tato metoda stala oblíbenou také mezi českými ženami. Mluvil o porodech do vody i v České televizi:

Před půlnocí - Michel Odent, francouzský porodník: Celoživotní boj za přirozený porod (zdroj: ČT24)

V Česku je porod do vody legální od roku 1999, přičemž budoucí matka, která ho chce zvolit, musí splňovat několik podmínek, zejména dobrý zdravotní stav. Odhaduje se, že v porodnicích, jež tuto cestu nabízejí, ji využívá asi čtvrtina rodiček.

Hlavním argumentem zastánců těchto porodů jsou relaxační účinky teplé vody na rodičku, které zmírňují její bolesti a vyvolávají u ní příjemné pocity. Díky tomu se mají do těla vyplavovat látky, díky nimž cítí menší stres a celkově to má celý proces zpříjemňovat. Prokazatelně se u nich například podává méně epidurálních anestezií.