Obrazem: Český fotograf pořídil snímky stavby největšího dalekohledu světa

Na vrcholu hory Cerro Armazones v Chile už od roku 2014 probíhají přípravy na stavbu největšího dalekohledu světa. Tím bude Extremely Large Telescope neboli Extrémně velký dalekohled, známý také pod zkratkou ELT, s průměrem zrcadla přes 39 metrů. Na místě fotil český astronom Petr Horálek.

Budova s obří kopulí bude mít průměr 86 metrů a výšku 74 metrů – tedy více než dvě třetiny výšky ještědského vysílače. Přístroj by měl být uveden do provozu za 6 let, v roce 2025. Dalekohled budou moci využívat i čeští vědci.

Ještědská rozhledna a ELT - srovnání velikostí
Zdroj: ESO

V tuto chvíli na vrcholu Cerro Armazones probíhají náročně dělnické práce, kvůli nimž je přístup na místo omezen – povolení získávají pouze na vyžádání fotografické a oficiální politické či mediální delegace, veřejnosti je přístup zcela zakázán.

Jedním z mála oficiálních fotografů, kteří měli příležitost se tam dostat, byl oficiální fotovyslanec Evropské jižní observatoře, český astronom Petr Horálek.

Jeho noční snímky ukazují unikátní pozorovací podmínky tohoto místa, protože Cerro Armazones leží daleko od zdrojů světelného znečištění. Nachází se v pouštní oblasti ve výšce 3046 metrů nad mořem, kde se očekává více než 320 jasných nocí v roce.

Fotografie vznikly už v červenci, ale vyžádaly si spoustu další úprav. „Práce na některých snímcích trvaly týdny, takže až nyní je mohu poskytnout. Evropská jižní observatoř ještě všechny mnou dodané snímky nepublikovala, nicméně jako fotovyslanec jsem za svou členskou zemi získal exkluzivní povolení tyto snímky již šířit,“ uvedl Horálek.