Neštěká a nebloudí. Španělští vědci navrhli robotického vodicího psa pro nevidomé

Zejména nevidomým, ale také například lidem s Alzheimerovou chorobou by měl usnadnit život robotický pes, jehož vytvořili vědci z madridského institutu ITEFI. Jde vlastně o vodicího psa, který dokáže rozpoznávat různé předměty i obličeje, funguje jako navigace nebo čte QR kódy.

Robotický pes Tefi sice není zdaleka tak hezký jako zlatý retríver či labrador, ale podle plánu španělských vědců by měl být levnější, a tudíž dostupnější než vodicí pes, jehož výcvik ve Španělsku přijde podle serveru El Espaňol na zhruba 30 tisíc eur (asi 720 tisíc korun). Programátoři, kteří vyvinuli Tefiho, předpokládají, že jejich vodicí pes by mohl stát kolem pěti tisíc eur (asi 120 tisíc korun).

Tefi by díky systému GPS neměl nikdy zabloudit – naopak dovede svého majitele kamkoli podle zadaných souřadnic či nahlásí, jak daleko se nachází auto, autobus či jiný objekt. Dokáže rovněž číst QR kódy, ale měl by se také starat o majitelovo zdraví.

„Tefi vás může upozornit na zvyšující se krevní tlak, nebo na nebezpečné látky v ovzduší, či na únik plynu,“ uvedl Gerardo Portilla, šéf týmu, který Tefiho vyvinul. „Lze ho použít i jako diář, který vás upozorní na blížící se termín, například návštěvy lékaře, a může vám i objednat taxi,“ dodal Portillo. Díky kameře a zabudované paměti může být tento robotický pes také pomocníkem pro lidi s demencí či Alzheimerovou chorobou.

Přestože je návrh systému Tefi zatím jen předběžný a tedy ve fázi výzkumu a vývoje, jeho autoři doufají, že budou brzy schopní do něj instalovat i vylepšené senzory, které budou schopné detekovat i mnohem jemnější detaily.

Ty mohou být spojené s takovými varovnými signály, jako je přítomnost těkavých chemických látek v domě. „Charakteristickým znakem tohoto robota je komunikace mezi strojem a člověkem – a člověkem a strojem. Pro plné využití jeho potenciálu je klíčové, aby se sám naučil chování, na čemž v současné době pracujeme,“ dodává pro El Espaňol další z autorů Montero de Espinosa.