Na Štrambersku žili v druhohorách šestimetroví „krokodýli“. Vědci jejich podobu rekonstruovali ze zubů

Studio 6: Druhohorní příbuzní krokodýlů z Česka (zdroj: ČT24)

Mezinárodní skupina vědců s českým podílem prozkoumala a analyzovala pravěké zuby, které byly už před více než sto lety nalezeny nedaleko Štramberka. Patří zástupcům dvou evolučních větví mořských příbuzných krokodýlů zvaných Thalattosuchia.

Zuby ležely přes sto let v Přírodovědném muzeu ve Vídni, než si jich tam jeden z autorů studie všiml a začal je s pomocí dalších kolegů studovat. Vědci na jejich prozkoumání využili moderní neinvazivní metody, díky nimž odhalili, komu patřily. Oba druhy patří do skupiny Metriorhynchidae a žili v období rané křídy, tedy před přibližně 133 miliony lety.

Tito druhohorní plazi byli mnohem lépe přizpůsobení životu než dnešní krokodýli – nasvědčuje tomu to, že měli končetiny v podobě jakýchsi pádel a ocas zakončený ploutví. Jinak vzhledem a zřejmě i způsobem života krokodýly připomínali. Žili zejména v mělčích mořích a byli to vrcholoví predátoři.

Jeden ze dvou popsaných druhů se živil jinými velkými plazy, kteří žili v křídových mořích. Druhý se naopak specializoval spíše na kořist, jež měla pevné skořápky.