Na Měsíc poletí s NASA Japonec. Spojené státy mu daly přednost před Evropanem

Americký prezident Joe Biden oznámil prohloubení vojenské spolupráce s Japonskem. V jejím rámci se asijská velmoc dočká dvou astronautů v rámci amerických kosmických misí.

„Dva japonští astronauti se připojí k budoucím americkým misím a jeden se stane prvním neamerickým občanem, který přistál na Měsíci,“ uvedl ve středu americký prezident Joe Biden. Na jaký termín je tato mise na Měsíc plánovaná, není zatím jasné. Pravděpodobně se ale týká až vzdálenější budoucnosti, protože počítá s technologií, která ještě není dokončená.

Japonsko a USA současně podepsaly o této spolupráci smlouvu, jejíž součástí je i to, že mise využije vozidlo, které japonská strana vyvine a postaví.

Biden současně ohlásil nejvýraznější změny ve vojenském partnerství Spojených států s Japonskem od jeho uzavření před více než šedesáti lety. Média událost popisují jako součást snah americké administrativy posilovat svůj vliv v soupeření s Čínou, kterou USA považují za svého největšího konkurenta. Z toho zřejmě vyplývá také to, že nabídku letu na Měsíc dostala japonská strana, a ne třeba evropští astronauti.

„Tohle je nejvýznamnější vylepšení naší aliance od chvíle, kdy byla poprvé vytvořena,“ řekl Biden na společné tiskové konferenci s Kišidou. USA, Japonsko a Austrálie podle něj hodlají poprvé spolupracovat na protivzdušné obraně a americko-britsko-australská aliance AUKUS „zkoumá, jak by se mohlo Japonsko přidat k naší práci“.

Aliance proti čínskému dobývání vesmíru

Japonsko může být pro Spojené státy důležitým a spolehlivým partnerem i v kosmu. Podle amerických představitelů totiž Čína působivě zvyšuje své vesmírné kapacity s cílem zpochybnit dlouholetou převahu Spojených států ve vesmíru.

USA v podstatě vyhrály v kosmických závodech, když dokázaly přistát na Měsíci s lidskou posádkou a od té doby neměly větší konkurenci, zejména poté, co se rozpadl Sovětský svaz. V úterý 9. dubna ale velitel amerických Vesmírných sil generál Stephen Whiting varoval: „Upřímně řečeno, Čína se pohybuje závratnou rychlostí. Od roku 2018 více než ztrojnásobila počet svých zpravodajských, sledovacích a průzkumných družic na oběžné dráze,“ řekl na odborné konferenci, o níž informoval web Space.com.

Díky těmto systémům by podle něj mohla být schopná vyhledávat, sledovat, a dokonce i zaměřovat vojenské kapacity Spojených států a spojenců. Takové aktivity ukazují, že Čína nyní považuje vesmír za oblast, kde se může bojovat, uvedl Whiting. A dodal, že stejně se chová i Rusko.