Meteorolog Karas: Hurikánová sezona roku 2020 bude podle předpovědí velmi silná

Hurikánová sezona v Atlantiku oficiálně začíná každý rok prvního června, vrcholí v září a končí posledním dnem listopadu. Ta loňská byla předpovídána jako průměrná a předpověď se naplnila. Letos jsou prognózy podstatně dramatičtější. Většina předpovědních center mluví ve svých zprávách o nadprůměrně silné hurikánové sezoně. Obvykle vznikne v období od června do listopadu nad Atlantikem šest hurikánů. Z nich jsou dva až tři zpravidla velmi silné.

Letos se odhaduje vznik 16 pojmenovaných tropických bouří, z kterých může vzniknout až osm hurikánů a z toho čtyři hurikány mohou být až velmi silné. O hurikánu mluvíme ve chvíli, kdy průměrná rychlost větru překročí rychlost 120 kilometrů v hodině.

Silný hurikán je hurikán třetí kategorie a vyšší, kdy rychlost větru v blízkosti bouře dosáhne rychlosti alespoň 178 kilometrů v hodině.

Vybraná jména pro tropické bouře a hurikány roku 2020
Zdroj: Pavel Karas

O aktivitě hurikánové sezony rozhoduje více faktorů, jedním z nich je i dění v Tichém oceánu, kde se občas vyskytují známe jevy El Nino a La Nina. V letech, kdy je jev El Nino aktivní, bývá hurikánová sezona slabší.

Letos ale nastává opačný jev, kdy se voda ve východním Pacifiku ochlazuje. Tomuto jevu se říká La Nina, při něm naopak dění v atmosféře nad Atlantikem podporuje častější vznik tropických bouří a hurikánů.

Voda v Mexickém zálivu a na jihozápadě Atlantiku už má vyšší teplotu než před rokem, a to je další důvod, proč by se letošní hurikánová sezona mohla zařadit mezi nejaktivnější v historii a mohla by být dokonce srovnatelná s hurikánovou sezonou z roku 2005, kdy v Atlantiku vzniklo 27 tropických bouří, které dostaly jméno. Hurikány Katrina, Rita a Wilma, které se v tomto roce vytvořily, pořád patří mezi nejničivější hurikány v americké historii.

Hurikánová sezona roku 2005
Zdroj: Pavel Karas

O uplynulém víkendu se už u pobřeží Floridy zformovala první letošní tropická bouře. Dostala jméno Arthur a letos je to už pošesté v řadě za sebou, kdy se nad Atlantikem objevila první tropická bouře ještě před začátkem hurikánové sezony.

Bouře se sice přiblížila k pobřeží amerického státu Severní Karolína, kdy jí provázel vítr o rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině, pro pobřežní oblasti ale neznamenala žádné významnější nebezpečí. Nad chladnějšími vodami Atlantiku v tomto týdnu zanikne.

Tropická bouře Arthur
Zdroj: Pavel Karas
Tropická bouře Arthur pobřeží USA neohrozí
Zdroj: Pavel Karas