Malajsie chystá orangutaní diplomacii. Odmění země, které od ní kupují palmový olej

Malajsie plánuje darovat orangutany zemím, které od ní ve velkém nakupují palmový olej. Gesto dobré vůle je vnímáno jako snaha přesvědčit ostatní státy, že je Malajsie připravena rozvíjet svou ekonomiku a současně udržet naživu ohrožené druhy. Ekologickým organizacím se ale plán malajsijské vlády nelíbí, píše server BBC News.

„Malajsie doufá, že získá stejnou pověst jako Čína svou pandí diplomacií,“ řekl malajsijský ministr Johari Abdul Ghani.

Orangutani, jejichž domovem je Malajsie a Indonésie, patří ke kriticky ohroženým druhům. Na ostrově Borneo jich žije asi 105 tisíc, dalších několik tisíc jich je na Sumatře, uvádí Světový fond na ochranu přírody (WWF). Hlavní příčinou jejich úbytku je to, že mizí jejich přirozené životní prostředí. Tropické lesy, které orangutani obývají, jsou postupně káceny s cílem rozšířit zemědělskou půdu, především plantáže palem olejných.

„Malajsie nemůže k otázce palmového oleje zaujímat obranný postoj. Místo toho musíme zemím po celém světě ukázat, že jsme producentem palmového oleje, který vyznává udržitelnou výrobu a který je připraven chránit lesy,“ řekl ministr. Dodal, že jeho země je připravena nabídnout hlavním dovozcům malajsijského palmového oleje – Číně, Indii nebo Evropské unii – jako gesto dobré vůle orangutany.

Světový fond na ochranu přírody se však domnívá, že Malajsie by se měla spíše soustředit na ochranu orangutanů v jejich přirozeném životním prostředí. „Vyzýváme Malajsii, aby své obchodní partnery raději pozvala do země, místo aby posílala orangutany pryč,“ uvedl WWF.

Také organizace Justice for Wildlife Malaysia je přesvědčena, že by malajsijská vláda měla zvážit alternativy k této diplomatické iniciativě.

Problém jménem palmový olej

Palmový olej se využívá k výrobě řady produktů, jako je zmrzlina, sušenky či kosmetika. Poptávka po palmovém oleji ale vede k rozsáhlému odlesňování a ničení biotopů ohrožených zvířat, jako jsou právě orangutani. Velká zpráva z roku 2018 říká, že palmový olej poškozuje globální biodiverzitu – konkrétně 193 ohrožených druhů, které jsou na Červeném seznamu. Patří mezi ně kromě výše zmíněných orangutanů například také gibboni nebo tygři.

V současné době jsou nejvíce zasažené oblasti v Malajsii a Indonésii. Podle zprávy ale hrozí, že se produkce palmového oleje se všemi svými dopady rozšíří také do dalších míst planety, například do tropické Afriky a tropické Ameriky. Výroba palmového oleje totiž stále nestačí nasytit poptávku. Je tedy logické, že se společnosti budou snažit tento hlad utišit.

Palmy, z nichž se olej získává, rostou nejlépe v tropických oblastech. To by mohlo mít podle Mezinárodního svazu ochrany přírody katastrofální dopady na tamní biodiverzitu. Právě v těchto oblastech totiž žije polovina (54 procent) všech ohrožených druhů savců a téměř dvě třetiny (64 procent) ohrožených druhů ptáků.