Lidstvo poprvé uslyší hlas Marsu. NASA už nabízí ochutnávky, třeba jak by tam zněl ptačí zpěv

Další robotické vozítko amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Perseverance, které se má na Marsu přidat ke svým starším „kolegům“ už 18. února, bude na rudé planetě sbírat nejen obrázky a vzorky povrchu. Mezi daty, která pošle na Zemi, mohou být také zvukové záznamy, informovala Laboratoř tryskového pohonu (JPL) NASA, která misi řídí.

Perseverance má systém tvořený 23 kamerami, jež budou na Marsu pořizovat nejrůznější záběry. Sedm z nich má například snímat vstup do marsovské atmosféry, sestup a přistání. K výbavě ale patří i pár mikrofonů. Ty, pokud vše půjde podle plánu, poskytnou historický zvukový záznam příletu a přistání na Marsu, stejně jako zvuky roveru při práci, zvuk větru a další okolní hluk.

Na sousední planetě ovšem řada věcí zní jinak než na Zemi, upozornila JPL. Je to proto, že atmosféra na povrchu Marsu má jen procento hustoty té zemské a jiné složení, což ovlivňuje vydávání a šíření zvuku. NASA na své stránce poskytuje možnost slyšet některé zvuky známé na Zemi – jako ptačí zpěv v hlučném velkoměstě, zvonek kola či mořské vlny – a srovnat je s tím, jak by podle názoru vědců zněly na Marsu.

Raketa Atlas V vynesla do vesmíru robotické vozítko Perseverance (zdroj: ČT24/EBU)

NASA už sice vyslala na Mars dva přístroje s mikrofony – jedna mise Mars Polar Lander se  však nezdařila a na Phoenix Landeru byl sice mikrofon na přistávací kameře, ale nikdy nebyl zapnutý.

Program Perseverance zahrnuje především hledání známek možného minulého, nikoli současného, života na Marsu. K úkolům automatického výzkumníka patří i charakterizovat klima a geologii planety a sbírat vzorky hornin a prachu, které by někdy v budoucnu měly být přepraveny na Zemi. Cílem expedice je rovněž připravit cestu pro výpravu lidí na Mars.

Robot s vrtulníčkem

K naplnění uvedených záměrů je robotický výzkumník vybaven řadou nových přístrojů a zařízení. S využitím některých z nich, pokud se při práci Perseverance osvědčí, se počítá i pro případné lidské výpravy na Mars. Takovou novinkou je například malá robotická helikoptéra Ingenuity, která je prvním vrtulníkem, jenž by měl v řídké atmosféře zkoumat okolí vozítka, a to vždy jen několik minut.

Vozítko Perseverance s vrtulníčkem
Zdroj: NASA

V současné době na Marsu bádají dvě robotická zařízení NASA – vozítko Curiosity (od roku 2012) a stacionární sonda InSight (od roku 2018). Průzkum z oběžné dráhy zároveň provádí šest sond, z toho tři vyslala NASA. Evropská kosmická agentura (ESA) má u planety dvě sondy, z nichž jedna je její společný projekt s ruskou kosmickou agenturou Roskosmos. Jednu sondu má na oběžné dráze Marsu také Indie.