Je to žabzila. Australští přírodovědci našli největší ropuchu světa

Strážci přírodního parku na severu Austrálie našli ropuchu obrovskou vážící 2,7 kilogramu. Obojživelník, který dostal přezdívku Toadzilla (česky žabzila) podle slavného filmového monstra Godzilly a anglického výrazu pro ropuchu (toad), by mohl být největším doposud zaznamenaným zástupcem druhu na světě.

Guinnessova kniha rekordů registruje zatím jako ropuchu obrovskou s největší hmotností exemplář vážící 2,65 kilogramu. Žába, pojmenovaná Prinsen (Princ), byla nalezena ve Švédsku v roce 1991.

Strážkyně přírodního parku v australském státě Queensland Kylee Grayová, která Toadzillu spatřila 12. ledna jako první, uvedla, že žába pravděpodobně nabrala na váze díky jídelníčku bohatému na hmyz, plazy a malé savce. „Vypadala skoro jako fotbalový míč s nohama. Dostala tedy přezdívku Toadzilla,“ řekla Grayová.

Vpád obřích ropuch

Kolega Grayové Barry Nolen uvedl, že ropucha byla nakonec usmrcena, jak bývá u živočichů představujících hrozbu pro australský ekosystém zvykem, a byla darována Queenslandskému muzeu.

Ropuchy byly do Queenslandu dovezeny v roce 1935 z Jižní Ameriky v neúspěšném pokusu zlikvidovat hmyz na plantážích cukrové třtiny. Vzhledem k tomu, že nemají v Austrálii přirozené nepřátele, se ale brzy přemnožily a svojí nenasytností začaly ohrožovat ostatní živočišné druhy. A právě to je také příčinou toho, proč právě zde dosahují tak enormních rozměrů.