Firma Moderna zahájila velký test vakcíny proti covidu-19

Americká biotechnologická společnost Moderna v pondělí oznámila zahájení posledního stadia testů vakcíny proti covidu-19. Studie zvaná COVE se provádí na 30 tisících dobrovolníků.

Výzkum je součástí operace Warp Speed, která je zaměřená na urychlení vývoje, výroby a distribuce léků a vakcín určených k léčbě covidu-19. Federální vláda podpořila snahu Moderny o nalezení očkovací látky téměř miliardou dolarů (22 miliard korun) a vybrala ji jako první pro rozsáhlé testování na lidech.

Zaslepená studie probíhá v USA

Studie se bude konat standardní vědeckou metodou: dobrovolníci nebudou vědět, zda dostali léčebnou látku nebo placebo. Po podání dvou dávek budou vědci sledovat, která ze skupin vykazuje více infekcí, zejména v těch oblastech, kde se virus stále šíří. Podle dnešního sdělení firmy se s testováním začalo ve městě Savannah ve státě Georgia a bude pokračovat v sedmi desítkách dalších míst po celé zemi.

Na vakcíně pracují i jinde – v rámci čínské studie nebo studie Oxfordské univerzity začalo v červenci testování, ale na menších skupinách v Brazílii a v dalších silně postižených zemích.

Jak napsala agentura AP, v USA je pro povolení vakcíny pro místní použití potřeba vlastní test. V příštích měsících začnou proto velké studie i na jiných pracovištích – bude se testovat látka vyvinutá na Oxfordské univerzitě, dále pak vakcína firmy Johnson & Johnson, vždy na 30 tisících účastníků.

Hledají se menšiny

V USA se dobrovolně přihlásilo v minulých týdnech až 150 tisíc lidí, kteří se chtějí do studie zapojit, sdělil virolog ze Seattlu Larry Corey. „Studie musí být provedeny napříč generacemi i etnickými skupinami a odrážet různorodost amerického obyvatelstva,“ řekl Corey. Je podle něj důležité zapojit dostatek černošských a hispánských dobrovolníků, protože právě tyto komunity jsou covidem-19 značně zasaženy.

Za normálních podmínek trvá vývoj nové vakcíny několik let, tentokrát se ale vědci snaží postup urychlit, protože očkování je největší nadějí pro zastavení pandemie.