Drtivá většina delfínů jsou praváci, zjistili vědci

Zatímco v lidské populaci je asi 90 procent praváků, mezi delfíny je jich zřejmě ještě více. Naznačila to nová studie, kterou zveřejnil odborný časopis Royal Society Open Science.

Mezi praváky a leváky se dělí nejenom lidé. Takzvané lateralizované chování je možné pozorovat také u zvířat. Praváci převažují například mezi gorilami nebo šimpanzi, svou levou stranu zase upřednostňují orangutani nebo třeba klokani. 

  • Lateralita je definována jako „přednostní užívání jednoho z párových orgánů pohybových či smyslových“. Laicky se lateralita zobecňuje pouze na dominanci pravé či levé ruky, ale hodnocena je v šesti dimenzích.

Pravou stranu těla má podle vědců dominantní také většina delfínů. Podle nové studie by se to mohlo týkat až 99 procent těchto savců. Zdá se tak, že delfíni mají ve své populaci zřejmě ještě větší poměr praváků než lidé. 

Šest let trvající výzkum

Vědci, kteří studii uskutečnili, pozorovali delfíny skákavé na Bahamách. Jennifer Kaplanová z americké neziskové organizace Dolphin Communication Project, která byla součástí výzkumného týmu, popsala, že nejdřív si kapitán jejich lodi všiml, že se delfíni otáčejí vždy stejným směrem. 

„Nejprve jsem to nezpozorovala. Po chvíli jsem to ale zaznamenala také a napadlo mě, že by to bylo skvělé téma pro výzkum,“ řekla Kaplanová.

Vědci poté několik let pozorovali pohyby delfínů. Výsledkem práce byl více než desetihodinový snímek sestavený ze záběrů, které vznikly mezi roky 2012 až 2018. Video ukazuje, jak delfíni plavou poblíž mořského dna a v písku hledají potravu prostřednictvím echolokace.  

Na videu bylo vidět, že než delfín vrhl svůj čumák do písku, aby se zmocnil kořisti,  předcházela tomuto pohybu otočka směrem doleva. Podle vědců to svědčí o preferenci pravé strany. Díky otočce vlevo si totiž delfín udržuje své pravé oko i celou pravou polovinu blízko mořského dna, kde se nachází hledaná potrava.  

„Nečekala jsem, že toto chování u delfínů nalezneme, a také jsem nepředpokládala, že bude tak dominantní,“ řekla Kaplanová s tím, že nejvíc ji na výsledcích překvapilo, že preferenci pravé strany zaznamenali u více než 99 procent z celkem 709 natočených delfíních pohybů.   

 I když příčiny laterality u delfínů studie nezkoumala, podle vědců jasná dominance pravé strany pravděpodobně souvisí s funkcí mozku. 

Jedním z možných důvodů by mohlo být například umístění takzvaných „fonických rtů“, které delfínům pomáhají lokalizovat kořist, domnívá se Kaplanová s tím, že tento orgán se nachází na pravé straně. Proto může být pro echolokaci užitečné, když se nachází blízko mořského dna.