Delfíni vycvičení americkými mariňáky mají zachránit vymírající sviňuchy

V Kalifornském zálivu, kde žije, se jí říká něžným výrazem „mořská kravička“. Ani to ale sviňuchu kalifornskou neochránilo před tím, aby se neocitla na hranici vyhynutí. Teď by je mohli zachránit delfíni vycvičení v americkém námořnictvu.

V současné době přežívá asi 40 posledních kusů sviňuchy kalifornské. Ještě před pěti lety přitom bylo těchto dobrotivých tvorů několik stovek. Podle posledních zpráv jich ale až 90 procent vyhynulo.

Jejich situace je kritická, nyní se ale objevil plán, který by jim měl dát naději. Mexický ministr životního prostředí Rafael Pacchiano na začátku července oznámil, že v září by jeho vláda ráda využila delfínů vytrénovaných americkým námořnictvem. Ti by měli vyhledávat sviňuchy a nahnat je do oblasti, která je chráněná a kde by měly být v bezpečí.

„Několik let už spolupracujeme s americkým námořnictvem; to trénuje skupinu delfínů pro vyhledávání ztracených potápěčů. Naučili jsme je, aby pro nás pátrali po sviňuchách,“ uvedl politik. „Musíme zajistit, abychom jich shromáždili co největší množství.“

Severní část Kalifornského zálivu a okolní pevnina byla totiž vyhlášena mexickou biosférickou rezervací Alto Golfo de California y Delta del Río Colorado o celkové výměře 934 756 ha (z toho 527 608 ha vodní plochy). Ta figuruje na seznamu světového přírodního dědictví UNESCO pod názvem „ostrovy a chráněná území Kalifornského zálivu“. Právě tady by sviňuchy měly najít oázu, kde by se jejich populace mohla vzpamatovat.

Sviňucha kalifornská vymírá kvůli jinému zvířeti

Tento chytrý delfín vymírá kvůli údajným léčivým vlastnostem jiného tvora. V pobřežních vodách Mexika žije ryba smuha MacDonaldova neboli totoaba. Vzduchový měchýř této až stokilové ryby se v Číně vysoce cení: používá se jako přísada do polévky, která má léčit plodnost a krevní oběh.

Smuhy se loví pomocí obřích statických sítí, do nichž se ale chytají také sviňuchy kalifornské – dnes jich žije už jen asi 40 posledních kusů a šance, že by přežily, již téměř neexistuje. Od roku 2015 se mezi kriticky ohroženými zvířaty ocitla i smuha, ale protože za jeden její měchýř si může v Číně říct prodavač asi 250 tisíc korun, nedá se očekávat, že by se něco zlepšilo.

V pátek 30. června Mexiko oznámilo, že používání těchto sítí s neomezenou platností zakazuje.