Covid může u dětí výjimečně vyvolat zánětlivé onemocnění, projevuje se třeba zarudlýma očima

Události: Výjimečné následky onemocnění koronavirem u dětí (zdroj: ČT24)

Onemocnění covid-19 může mít ojediněle u dětí nebezpečný důsledek. Projevuje se vyrážkou, zarudlýma očima nebo loupající se kůží na nohou. Lékaři mu říkají syndrom multisystémové zánětlivé odpovědi. Začíná se projevovat týdny po nákaze koronavirem.

U dvouleté Sofie začalo onemocnění vysokou horečkou a celkovou únavou. Pak se objevily další příznaky. „Třetí nebo čtvrtý den se přidal průjem, bolesti břicha, pak začala zvracet a nejedla ani léky, byla už apatická,“ přibližuje maminka Lucie Máchová.

Čtvrtý den odvezli rodiče Sofii k lékaři. Ten ji hned poslal na jednotku intenzivní péče. „Sofinka byla jeden z těch specifických případů, protože nezareagovala úplně adekvátně na úvodní léčbu,“ popisuje lékařka z oddělení intenzivní péče Fakultní nemocnice Motol Michaela Šibíková.

Po čtyřech dnech se lékařům podařilo potlačit přehnanou imunitní reakci jejího těla. „Ta zjevně oslabená imunita covidem se snaží s něčím bojovat, v tuto chvíli ale nevíme s čím,“ vysvětluje Ondřej Hrušák z Kliniky dětské hematologie a onkologie motolské nemocnice.

Onemocnění je vzácné, podle zatím dostupných dat to vypadá, že se vyvine u jednoho z tisíce dětí, které nemoc covid-19 prodělaly. V pražské fakultní nemocnici v Motole ošetřili třináct dětí, z toho tři byly ve vážném stavu.

V celém Česku jde od začátku pandemie podle lékařů o asi 60 dětí, většinou ve věku mezi dvěma až patnácti lety. Zásadní je syndrom rozpoznat a začít s léčbou včas.

„Typicky se u těchto dětí projeví prosáknutí očních víček, anebo dokonce u některých dětí vidíme, že můžou mít taková drobná krvácení nad bělmem očí, malinový jazyk. Typické jsou také projevy na kůži, prchavé vyrážky na krku, na ploskách nohou nebo na trupu,“ popisuje přednosta motolské pediatrické kliniky Jan Lébl.

Takové příznaky se obvykle projeví po dvou až šesti týdnech od prodělání nemoci covid-19. To ale v řadě případů probíhá bez příznaků. Děti po propuštění z nemocnice čekají pravidelné kontroly. Lékaři totiž zatím nevědí, jaké mohou být dlouhodobé dopady onemocnění.