Čína dokončila svůj nejnovější tokamak. „Umělé Slunce“ by se mělo rozsvítit už letos

Čína v závěru roku dokončila konstrukci tokamaku – fúzního reaktoru jménem HL-2M. Toto zařízení by mělo dosáhnout teploty až 200 milionů stupňů Celsia a v pozemských podmínkách vytvořit obdobu „nového Slunce“.

Zařízení bylo podle čínských médií dokončeno mezi vánočními svátky, konkrétně 27. prosince 2019. Spuštěno by mělo být ještě v průběhu letošního roku, informovala agentura Nová Čína.

Tokamak spojený s výzkumným zařízením vznikl ve městě Čcheng-tu, metropoli provincie S'-čchuan. Celá instalace proběhla bez problémů. Jde vlastně o vylepšení a zásadní úpravu staršího tokamaku HL-2A na modernější zařízení, které bude schopné lépe, kontrolovaně a účinněji vytvářet extrémně horké plazma o teplotě až 200 milionů stupňů Celsia, uvedl šéf projektu Duan Xuru. V jádru Slunce je přitom asi 15 milionů stupňů Celsia.

Čína vsází na nové zdroje energie

Čína v posledních letech do potenciálu fúzní energie mohutně investuje – jen na tento projekt již utratila více než miliardu dolarů. A přináší to výsledky: přibližně před rokem dokázal její tokamak EAST překonat hranici 100 milionů stupňů a vědci ji udrželi po dobu rekordních 10 sekund.

Nově dokončený tokamak je součástí tohoto projektu, měl by ale vysoce překonávat vše, co starší zařízení nabízelo. Kromě těchto dvou tokamaků má Čína k dispozici ještě třetí přístroj – J-TEXT, který provozuje univerzita ve Wu-chanu.

Čínský výzkum fúze má svůj počátek v šedesátých letech dvacátého století, většinou v univerzitním prostředí. Kromě svého národního výzkumu se Čína také podílí na mezinárodním projektu ITER, což je obří termonukleární reaktor, který se staví ve francouzském centru Cadarache. Jde o vůbec nejdražší vědecké zařízení na planetě Zemi. Je složený z deseti milionů částí a celkem je třikrát těžší než Eiffelova věž.

Výstavba tohoto zařízení se ale dlouhodobě komplikuje, roku 2017 dostal projekt další ránu, když USA zvažovalym že sníží americké investice do něj. Místo plánovaných 105 milionů dolarů (2,3 miliardy Kč) Spojené státy na projekt od roku 2017 vyčlenily pouze 50 milionů a příspěvek na další roky snížily ze 120 na pouhých 63 milionů USD. Nakonec ale USA dokonce částku nejen dodržely, ale dokonce zdvonásobily

Sen o energii zdarma

Energii z hmoty lze získávat dvěma způsoby. Prvním je štěpení těžkých atomů, které však produkuje radioaktivní odpad a je ohroženo nedostatkem paliva.

Druhý způsob je založen na slučování lehkých jader s minimální produkcí odpadu. Jde o reakci, která se vyskytuje ve vesmíru, například ve hvězdách. Nevzniká při ní žádný radioaktivní odpad ani oxid uhličitý – pokud by se lidstvu podařilo tuto technologii ovládnout, vyřešilo by to většinu problémů, od klimatické změny přes nedostatek ropy až po znečištění ovzduší.

Bernard Bigot v Hyde Parku Civilizace (zdroj: ČT24)

Termojaderná fúzní reakce v tokamacích sice už byla předvedena, například na tokamaku JET v Anglii. Problém v jejím využití pro energetiku ale spočívá v tom, že v současných tokamacích je třeba dodat do zařízení více energie, než kolik je vyprodukováno. Tento poměr by se měl zlepšovat s rostoucími rozměry zařízení, kdy ovšem zase narůstají mnohé jiné technologické problémy.