Brazílii svírá nebývalé horko. Pocitová teplota překročila 62 stupňů

V brazilských městech je už několik dní nesnesitelné horko, v Riu de Janeiro v neděli naměřili 42 stupňů Celsia. V šestimilionové megapoli panovala o víkendu pocitová teplota 62,3 stupně Celsia, což je nejvíce za deset let měření tohoto ukazatele. Situace je nejhorší v chudinských čtvrtích, kde není žádná zeleň. Ani na jihu města v okolí botanické zahrady navzdory vegetaci nebylo pocitově o mnoho chladněji, píše agentura AFP.

Úřady vydaly varování před dlouhodobým pobytem na slunci a vyzývají k dostatečnému pití vody. Obyvatelé města zaplavili pláže Ipanema a Copacabana, které o víkendu prakticky zakrývaly slunečníky. Lidé se chladili i v bazénech nebo v parku Tijuca na západním okraji města.

„Snažíme se chránit, chodit na otevřená místa nebo k moři. Ale něco dělat musíme. Mám velké obavy, že se to bude zhoršovat, protože počet obyvatel prudce roste a kvůli výstavbě bytů se kácí lesy,“ uvedla návštěvnice parku Raquel Correiaová.

Člověk vnímá teplotu odlišně podle toho, jaké podmínky zrovna panují. Faktorů, které to ovlivňují, je mnoho. Právě z těchto důvodů se často uvádí takzvaná „pocitová teplota“, která může zohledňovat například rychlost větru, vlhkost vzduchu nebo množství slunečního záření.

Pro výpočet tohoto údaje neexistuje jednotný správný vzorec.


Úmorné teploty sužovaly i největší brazilské město Sao Paulo, které ale na rozdíl od Ria neleží přímo na pobřeží Atlantského oceánu. Sobotní odpoledne tam bylo s 34,7 stupně nejteplejším dnem v roce. Vysoké teploty pokračovaly také v pondělí. Je to také nejvyšší březnová teplota naměřená brazilským meteorologickým ústavem od začátku pozorování v roce 1943. Brazílie leží na jižní polokouli a v březnu tam končí léto.

Obyvatelé Sao Paula hledali úlevu v městských parcích, mnoho se jich ale auty snažilo dostat k moři a na silnicích vznikaly nekonečné dopravní zácpy. Auta nakonec tvořila dvacet kilometrů dlouhou kolonu, tedy prakticky celý úsek od města na pobřeží.

Naopak na jihu země hustě prší a úřady varují, že by déšť tento týden mohl přinést i povodně.