Archeologové našli dvě další těla v Pompejích. Vědce překvapilo, že muže nezabila erupce Vesuvu

Starořímské Pompeje vedle výbuchu Vesuvu, který vedl ke zničení města, postihlo zřejmě i zemětřesení. Ukazuje to nedávný nález těl dvou obětí katastrofy, které vykazují zranění způsobená patrně pádem zdi.

Podle archeologů nalezené kostry patřily pravděpodobně mužům ve věku 55 a více let. O smrti v důsledku zemětřesení svědčí mimo jiné zlomeniny. Jeden z mužů měl navíc zvednutou paži, jako by se chtěl chránit před pádem zdi. Vrchní část jedné ze zdí se pak zřítila do místnosti a zasypala jednu z obětí.

„Moderní techniky archeologických výkopů nám pomáhají lépe pochopit peklo, které během dvou dnů zcela zničilo Pompeje a zabilo mnoho jejich obyvatel,“ uvedl ředitel archeologického parku v Pompejích Gabriel Zuchtriegel.

Jak umírali obyčejní lidé

Místo, kde byli oba muži nalezeni, nebylo honosným palácem, ale obyčejným místem, kde probíhala rekonstrukce několik dní po předchozím zemětřesení v období známém intenzivní seizmickou aktivitou.

„Tento dům nebyl nijak zvlášť luxusní. Byla to spíše dílna s mnoha předměty, jako jsou amfory, hrnce na vaření, a pracovalo se v něm s vápnem,“ řekl Zuchtriegel.

„Byly tam amfory s vodou, které se používaly na omítání stěn. Vidíme zde město v proměně, které se snažilo vzpamatovat, ale pak se s erupcí vše rozdrtilo během pouhých dvou dnů pekla.“

„Objev těchto dvou koster nám ukazuje, že musíme ještě hodně studovat, provést další vykopávky, abychom vynesli na světlo vše, co se v tomto obrovském pokladu ještě skrývá,“ dodal italský ministr kultury Gennaro Sangiuliano v prohlášení.

Antický přístav Pompeje, který leží nedaleko Neapole, zasypal Vesuv spolu s římskými městy Herculaneum, Stabie a Oplontis v roce 79 našeho letopočtu. Obyvatele zastihla katastrofa nepřipravené a mnoho z nich zatuhlý popel věrně zachytil v posledních okamžicích života.