Americká raketa pro cestu na Měsíc je finančně neudržitelná, varuje zpráva kontrolorů

Americký kontrolní úřad zkritizoval NASA za její program rakety Space Launch System (SLS). Podle nové analýzy je cenově neudržitelný a chybí pro něj další finance. Tento nosič je přitom klíčem k americkému návratu na Měsíc.

Úřad pro kontrolu vynakládání federálních fondů (U. S. Government Accountability Office, GAO) vydal zprávu o stavu nosiče SLS ve čtvrtek 7. září. Mise je podle něj zásadním způsobem netransparentní, což je u projektu lidské cesty na Měsíc v hodnotě šesti miliard dolarů problém. 

Raketa SLS už poprvé úspěšně odstartovala. Stalo se to na konci roku 2022 s misí Artemis 1, která poslala na oběžnou dráhu kolem Měsíce nepilotovanou kosmickou loď Orion. Příští rok by měla letět znovu, tentokrát už v rámci mise Artemis 2, a do třetice by už měla letět s lidskou posádkou.

Finanční kontrola má problém zejména s tím, že NASA podle ní vlastně peníze téměř neřeší. „NASA neplánuje měřit výrobní náklady, aby mohla sledovat cenovou dostupnost své nejvýkonnější rakety SLS,“ uvádí se ve zprávě GAO. „Po prvním startu SLS NASA plánuje vynaložit miliardy dolarů na pokračování produkce několika komponent SLS.“ Jedná se hlavně o motory RS-25 vyráběné společností Aerojet Rocketdyne. Každý start rakety přitom potřebuje čtyři motory a dva boostery; produkce jednoho stojí asi 100 milionů dolarů.

Raketa SLS, která je vysoká 98 metrů, je útlejší a kratší než rakety Saturn V, které před padesáti lety vynesly do vesmíru 24 astronautů v rámci programu Apollo. Přídavné motory se od rakety odpojí po dvou minutách. Už na jaře letošního roku GAO doporučil, aby NASA stanovila pro program Artemis základní náklady a také harmonogram. To se ale nestalo. Americká vesmírná agentura místo toho přišla jen s pětiletým odhadem, který má zajistit, aby se náklady vešly do celkového rozpočtu NASA. Podle GAO je to problém, protože původní odhad neodráží zvýšené náklady na program SLS, které se ukázaly teprve později. V důsledku toho se průběžně nesledují výrobní a další náklady, které následovaly po vypuštění rakety Artemis 1.

Do nebe letí zatím náklady

Podle zprávy, kterou v květnu zveřejnil úřad generálního inspektora NASA, překročily předpokládané náklady na každou raketu SLS rozpočet o 144 milionů dolarů, což zvýšilo celkové náklady na jeden start Artemisu na nejméně 4,2 miliardy dolarů. 

NASA podle GAO tento problém přiznává a její představitelé, kteří hovořili s GAO, uznali, že při současné výši nákladů je program SLS „finančně nedostupný a neudržitelný a přesahuje to, co představitelé NASA považují za přijatelné pro mise Artemis“. 

GAO dodává, že NASA už učinila několik kroků, které by měly raketu SLS udělat finančně udržitelnější, je podle něj ale zatím příliš brzy na to, aby se dalo říci, jestli zabraly.