Afričtí červi hodují na polystyrenu. Mohli by řešit problém s odpadem

Každý den skončí ve světových oceánech, řekách a jezerech přes dva tisíce nákladních aut plně naložených plastovým odpadem. Za rok do vodních ekosystémů unikne asi 19 až 23 milionů tun. Zdaleka největší problém to představuje v zemích globálního jihu, které nemají prostředky umělohmotné znečištění řešit. Vědci teď našli, do značné míry náhodou, cestu ke zlepšení.

Skrývá se v tělech drobných a nevzhledných červíků. Při výzkumu v Keni totiž tým expertů z Mezinárodního centra fyziologie a ekologie hmyzu zjistil, že jeden druh tamních moučných červů umí bez problémů jíst a trávit polystyren –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ jeden z nejpoužívanějších plastů světa. A nejen to: tomuto hmyzu umělá hmota dokonce i chutná a dobrovolně ji vyhledává.

Podobných organismů sice už vědci objevili víc, ale zatím nikdy v Africe. Jakékoliv snahy vnášet do ekosystémů nepůvodní druhy mohou být vždy rizikové, proto objev druhu původního může africkému plastovému problému značně pomoci, věří autoři objevu.

Polystyren a hmyz

Polystyren je plastový materiál, který se masivně používá v potravinářských, elektronických a průmyslových obalech. A jeho využití je opravdu rozsáhlé. Podle zprávy Plastics – the Facts 2022 se na celosvětové výrobě plastů za rok 2021 ve výši 390,7 milionu tun tato skupina podílela 5,3 procenta, tedy 20,7 milionu tun.

Polystyren se používá hlavně pro jeho odolnost, stejná vlastnost z něj ale činí environmentální problém. Tradiční metody recyklace, jako je chemické a tepelné zpracování, jsou nákladné a mohou vytvářet škodliviny. Přirozená biologická likvidace, kdy by se o ni postaral nějaký přírodní organismus, by byla ideální. A právě s tím mohou pomoci mouční červi z Keni.

Ve studii, která vyšla v odborném žurnálu Scientific Reports, vědci popsali, že larvy tohoto hmyzu se umí polystyrenem bez problémů prokousat, a navíc hostí ve svých vnitřnostech bakterie, které umí tuto jinak nezdolnou látku strávit. Proč se tak červi vyvinuli a k čemu jim tato schopnost byla, zatím vědci nevědí.

Mouční červi jsou larvami dobře známého brouka potemníka stájového. Ten žije téměř po celém světě a předpokládá se, že pochází z Afriky. A právě tam vědci našli jeho poddruh, na jehož jídelníčku stojí tak vysoko polystyren.

Plastové menu

Vědci testovali plastožroutské schopnosti červů asi měsíc. Larvy krmili buď samotným polystyrenem, otrubami (potravou s vysokým obsahem živin), nebo kombinací polystyrenu a otrub. Ukázalo se, že mouční červi na polystyreno-otrubové stravě přežívali častěji a delší dobu než ti, kteří byli krmeni pouze polystyrenem.

Strava obsahující pouze polystyren sice podpořila přežití moučných červů, ti ale neměli dostatek živin, aby byli při rozkladu polystyrenu efektivní. Hmyz mohl polystyren konzumovat proto, že se skládá převážně z uhlíku a vodíku, což může poskytovat zdroj energie. Mouční červi na polystyreno-otrubové stravě dokázali během pokusného období rozložit přibližně 11,7 procenta celkového množství polystyrenu.

Analýza střev moučných červů odhalila významné změny ve složení bakterií v závislosti na stravě. Pochopení těchto změn je zásadní, protože odhaluje, kteří mikrobi se aktivně podílejí na rozkladu plastů. „To nám pomůže izolovat specifické bakterie a enzymy, které lze využít pro snahy o rozklad plastů,“ vysvětlují vědci.

Právě pestrý mix specializovaných bakterií červům umožňuje, aby pomocí enzymů plasty trávili – a dal by se využít i v průmyslové likvidaci odpadu. Podobně jako bakterie vyrábějí tisíce let už třeba pivo, mohly by levně ničit umělohmotný odpad, navrhují experti.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Věda

Deset let po Pařížské dohodě se vědci obávají, že je mrtvá

Pařížská úmluva OSN o změně klimatu byla uzavřena přesně před deseti lety, 12. prosince 2015, vstoupila ale v platnost až skoro o rok později – v listopadu 2016. Podle dokumentu, který nahradil Kjótský protokol, se má oteplování udržet pod dvěma stupni Celsia, nejlépe do 1,5 stupně ve srovnání s předindustriálním obdobím. Průměrné teploty i emise skleníkových plynů se ale stále zvyšují.
před 10 hhodinami

AI umí znepokojivě účinně ovlivňovat voliče, ukazují dvě studie

Nové výzkumy ukazují, že chatboty mohou velmi silně ovlivňovat rozhodování voličů. Výsledky, které vydaly odborné časopisy Nature a Science, podle autorů vyvolávají zásadní otázky ohledně role umělé inteligence v budoucích volbách.
před 12 hhodinami

Publikace Martina Rychlíka provede Dějinami skalpování

Vyšly Dějiny skalpování. Držitel Litery za publicistiku Martin Rychlík se v rozsáhlé publikaci věnuje zvyku zbavovat nepřítele vlasů s částí kůže napříč historií lidstva. Nabourává přitom i zažité představy.
před 12 hhodinami

Věčné chemikálie ve vodě škodí dětskému zdraví i peněženkám

Negativní dopady na zdraví, které způsobují takzvané věčné chemikálie v pitné vodě, stojí Spojené státy v současné době už nejméně osm miliard dolarů (160 miliard korun) ročně v sociálních nákladech. Popsali to vědci z Arizonské univerzity.
před 15 hhodinami

Osamělost zvyšuje riziko srdečních onemocnění

Nedostatek sociálních vazeb a osamělost mají vliv na riziko srdečního onemocnění. Lidé s omezenými sociálními kontakty čelí podle dlouhodobých studií o zhruba třicet procent vyššímu riziku úmrtí na srdeční a cévní onemocnění, upozornili zástupci České kardiologické společnosti.
před 16 hhodinami

Mezi bobrem a surikatou. Člověk patří mezi nejmonogamnější savce, ukázal výzkum

Studie vědců z Cambridge se pokusila sestavit žebříček nejvíce monogamních druhů savců. Podle starších odhadů patří člověk na hranu mezi monogamními a polygamními druhy, nový detailnější výzkum ho nicméně řadí pod vrchol pomyslné „hitparády“ monogamie.
před 19 hhodinami

Alkohol poškozuje DNA a působí rakovinu, buňky se mu brání, ukazuje český výzkum

Alkohol poškozuje lidskou DNA a způsobuje rakovinu, zjistila studie vědců z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR (ÚOCHB). Buňky se dle výzkumu poškození brání a DNA opravují, u některých lidí ale méně účinně. Článek o studii zveřejnil časopis Communications Biology ze skupiny Nature, uvedl ÚOCHB. V míře, která poškozuje zdraví, pije podle výzkumů alkohol 1,5 milionu Čechů.
11. 12. 2025

Lidé si ochočili oheň o 350 tisíc let dříve, než se předpokládalo, hlásí vědci

Objev zažehnutí ohně měl prehistorického člověka vrhnout na dráhu směřující k modernímu lidstvu. Doposud se vědci domnívali, že se toto odehrálo relativně nedávno. Nový objev ale posouvá „zkrocení“ tohoto živlu o statisíce let dál do minulosti.
11. 12. 2025
Načítání...