Zóna ČT24: S výcvikem ukrajinských vojáků v Polsku pomáhají veteráni z Donbasu

Zóna ČT24: Výcvik ukrajinských vojáků v Polsku (zdroj: ČT24)

Evropská unie už více než rok poskytuje výcvik ukrajinským vojákům. Jedna z několika misí pokračuje na západě Polska. Prošlo jí už několik tisíc Ukrajinců, většina z nich bez předchozích bojových zkušeností. Své zkušenosti tu ale předávají i veteráni, kteří už boji na východě Ukrajiny prošli.

Cvičné zákopy na západě Polska jsou stejné konstrukce, kterou lze vidět na východě Ukrajiny. „Ještě před půl rokem měly zákopy jen jednu rovnou linii a cvičila v nich jedna četa. Na základě svědectví, fotografií a informací ukrajinských veteránů teď mají zákopy dvě klikaté linie. Tak, aby mohla cvičit jedna rota,“ popisuje brigádní generál polské armády Piotr Fajkowski.

Při výcviku pomáhají i zkušenosti veteránů z bojů na východě Ukrajiny. „Byl jsem na linii u Doněcku. V řadách armády jsem útočil, ale i bránil naše pozice,“ hlásí jeden z několika Ukrajinců s bojovou zkušeností.

Polští instruktoři podle poznatků z výcviku upravují vlastní postupy. Ukrajinští veteráni jim například radí s provizorními opravami nebo – paradoxně – i s některými manévry těžké techniky. I ta se do výcviku zapojuje. „Zejména jde o techniku, kterou disponují státy, jež se na školeních podílejí. Třeba tanky T-72 nebo tanky Leopard, ale i další technika, která byla darována Ukrajině,“ vyjmenovává mluvčí polské výcvikové mise.

Do výcvikových misí se zapojilo celkem 24 ze sedmadvaceti členských států Evropské unie, včetně Česka. Jejich financování by mělo pokračovat i v příštím roce.

Aktuální vydání pořadu Zóna ČT24 se věnovalo také boji proti dezinformacím v Česku, kybernetické bezpečnosti na železnici, testování speciálního policejního vozidla v Chomutově nebo soutěži vojenské robotiky. Celé video můžete zhlédnout v úvodu článku.