Zóna ČT24: Před inaugurací nového tchajwanského prezidenta se prali poslanci a Peking hrozil

Zóna ČT24 (zdroj: ČT24)

Před prezidentskou inaugurací se napětí v Tchajwanské úžině stupňuje. Vítěz lednových voleb na ostrově, William Laj z Demokratické pokrokové strany, se ujme funkce v pondělí. Kvůli výrokům z minulosti ho Peking označuje za nebezpečného separatistu a zintenzivňuje vojenská cvičení v blízkosti ostrova. Neklid je ale i mezi tchajwanskými poslanci.

V tchajwanském parlamentu došlo krátce před prezidentskou inaugurací k potyčkám mezi poslanci. Zákonodárci zápasí o návrh reformy sněmovny. Žádná strana nemá většinu, a opozice proto chce větší kontrolní pravomoci vůči vládě.

Mezitím čínské lodě stále odvážněji pronikají k Tchaj-wanu. Jeho pobřežní stráž tak musela například varovat plavidlo čínské pobřežní stráže, že vplulo do zakázaných vod Čínské republiky (Tchaj-wanu), „což vážně poškozuje mír a stabilitu v oblasti a má dopad na bezpečnost námořní plavby a dopravní dohody“.

Největší výzvy pro prezidenta Laje tak jsou roztříštěný parlament a rozzlobený Peking. Pozorovatelé se shodují, že bez ohledu na to, jak smířlivý bude jeho inaugurační projev, čeká ho bouřlivé období.

Zóna ČT24, pořad o bezpečnostních výzvách dnešního světa, se věnovala také tomu, že Ukrajině se podle jejího prezidenta Volodymyra Zelenského podařilo stabilizovat situaci na severu Charkovské oblasti. Podél nové fronty natáčela s pohraničníky zpravodajka ČT na Ukrajině Darja Stomatová.

Dalšími tématy pořadu pak bylo selhání ochranky při atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica či to, že česká policie vypátrala muže, který podle ní zfalšoval vstupenky na mistrovství světa v hokeji. A nechyběla ani reportáž věnovaná vojenskému cvičení Lion Effort.