Zóna ČT24: Čeští vojáci působí na Sinaji už dekádu. Práci s letouny CASA ovlivňuje pouštní vedro i písek

Zóna ČT24: Působení českých vojáků na Sinaji (zdroj: ČT24)

Česká armáda na egyptském Sinaji působí již deset let. Vojáci zde pomocí letounu CASA hlídají dodržování mírové dohody mezi Káhirou a Jeruzalémem. Při své práci si museli zvyknout na práci v pouštním terénu, silné vedro, ale i všudypřítomný písek, který proniká do součástek letadla. Vedení mise si působení českých vojáků na Sinaji podle náčelníka českého generálního štábu Karla Řehky velmi cení. Podobné ohlasy zní také z Egypta nebo Izraele. Pořad Zóna ČT24 se věnoval působení českých vojáků na Sinaji.

První český stroj na sinajském letišti přistál v listopadu roku 2013. Jednalo se o taktický transportní letoun CASA C-295, který se tehdy poprvé zapojil do operačního nasazení mimo Česko. Z pražských Kbel s sebou přivezl třináct vojáků, aby posílili MFO (Multinational Force and Observers – Mnohonárodní síly a pozorovatelé).

Na základně v El Gorah se tenkrát s Američany a dalšími zástupci čtrnácti zemí vítal také pilot letounu Milan Laniak. „Musím přiznat, že někdy jsme měli práce až nad hlavu. Byly dvě až tři mise za den, kdy byl denní standard malinko narušen splněním operačního úkolu,“ přiblížil Laniak, který byl zároveň velitelem první letecké mise české armády na Sinaji.

Nyní je plukovník Laniak zástupcem velitele 24. základny dopravního letectva a veteránem několika sinajských misí. Na nejednoduché začátky ale rád vzpomíná. „Z létání nad evropským kontinentem jsme se přesunuli do oblastí tehdy nám neznámých, tedy k létání nad pouští, kde bylo prakticky všechno hnědohnědé. Odlišnost byla úplně zásadní,“ zdůraznil Laniak.

V oblasti sinajské pouště je pro piloty výzvou i létání v extrémních vedrech, kdy teploty mohou dosahovat až pětačtyřiceti stupňů. „Hustota vzduchu nám trochu mění výkon letounu. My musíme na situaci reagovat. Od toho výpočtu až po finální dokončení letu je to zcela jiné,“ podotkl plukovník.

Aktuální vydání pořadu Zóna ČT24 se věnovalo rovněž plánům ministerstva obrany ohledně české podpory Ukrajiny a vojenskému závodu v extrémních podmínkách. Rozebralo i připravenost české společnosti k boji nebo modernizaci nemocničních heliportů v Sokolově a Karlových Varech. Vydání také poukázalo na to, jaká dezinformační témata se šířila veřejným prostorem v roce 2023. Celé video můžete zhlédnout v úvodu článku.