Zmocněncem USA pro Írán bude Malley. Za Obamy vyjednal jadernou dohodu

Americký prezident Joe Biden jmenoval zkušeného diplomata Roberta Malleye do funkce zvláštního vyslance pro Írán. Patřil k týmu Baracka Obamy, který spolu se zástupci dalších zemí vyjednal dohodu o íránském jaderném programu podepsanou roku 2015. Donald Trump pak od ní odstoupil a vztahy s Íránem vyhrotil mimo jiné vraždou Kásima Solejmáního a sankcemi. Úkolem Malleyho bude nalézt nový způsob soužití s islámskou diktaturou.

„Ministr zahraničí Antony Blinken dává dohromady expertní, názorově bohatý tým. Povede ho Robert Malley, který si přináší zkušenost z úspěšných rozhovorů, díky nimž se podařilo omezit íránský jaderný program. Ministr věří, že tato skupina bude schopná udělat to znovu,“ citovala agentura Reuters zástupce amerického ministerstva zahraničí.

Když se o možné nominaci Malleye, který je synem Egypťanky a Íránce, začalo mluvit, nesetkalo se to se souhlasem některých republikánů ani proizraelských skupin. Obávají se, že se administrativa vrátí ke shovívavé politice vůči Íránu a na rozdíl od Trumpa nebude tak vstřícná k Izraeli.

Trumpova administrativa totiž svou velmi silnou podporou Izraele a razantním tlakem na Írán dokázala proměnit poměry na Blízkém východě nejvíc za poslední desetiletí. Přispěla k vytvoření široké protiíránské koalice a sblížení sunnitských arabských zemí s židovským státem. Podle kritiků tím však postrčila íránský teokratický režim k výrobě jaderné zbraně jako jediné možnosti zajištění vlastní bezpečnosti. 

První krok

Podle Reuters Malleye prosazovali zkušení diplomaté jako člověka, který má respekt a dokáže být nestranný. Zastával vysoké funkce na ministerstvu zahraničí za administrativ demokratických prezidentů Obamy a Billa Clintona a byl pověřován blízkovýchodní politikou. V předvolební kampani byl také členem Bidenova poradního týmu.

Jaká bude Bidenova politika vůči Íránu, zatím není zcela jasné. Podle diplomatů hodlá administrativa trvat na tom, že Teherán musí dodržovat původně sjednanou dohodu, známou jako JCPOA, než se k ní znovu vrátí Washington. Blinken řekl, že „pokud bude Írán plnit své povinnosti vyplývající z JCPOA, udělají totéž USA“. Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf však ve čtvrtek na Twitteru sdělil, že první krok musí učinit USA.