Biden v Normandii ocenil odvahu amerických Rangers, kteří přispěli ke konci války

Projev amerického prezidenta Bidena v Normandii (zdroj: ČT24)

Americký prezident Joe Biden přednesl v pátek projev o svobodě a demokracii na Pointe du Hoc. Jde o útesy ve Francii, kde měli Němci silně opevněnou pozici, kterou pak v rámci bitvy o Normandii obsadili v červnu 1944 američtí Rangers. Šlo o významný moment druhé světové války. Biden v projevu ocenil úlohu rangerů a odvahu, kdy neváhali položit své životy za Ameriku.

„Včera jsem vzdal poctu na americkém hřbitově, kde jsou pochováni tito rangeři, kteří udělali vše pro to, aby zachovali svobodu,“ uvedl americký prezident v odkaze na zhruba dvě stovky Američanů, kteří při vylodění v Normandii zdolali útesy na výběžku Pointe du Hoc a obsadili zde nacistické opevnění. V místě ležícím mezi plážemi Utah a Omaha, kde se spojenecké síly 6. června 1944 vyloďovaly, dnes stojí jejich památník, u kterého americký prezident promluvil.

„Jak to dokázali, všechno riskovat, všechno do toho dát?,“ tázal se Biden, který ocenil sílu jejich charakteru.

Důležité je podle něj věřit v něco většího, demokracie podle něj začíná tam, když si člověk uvědomí, že jeho země je důležitější než on sám, a potlačí sobectví jako zmínění rangeři. Podle Bidena by neváhali i teď postavit se Vladimiru Putinovi.

Prezident tak poukázal na souvislost mezi bojem spojeneckých mocností za svobodu v Den D před desítkami let a podporou suverenity na Ukrajině i jinde v současnosti.

„Musíme být také pokračovateli jejich mise,“ řekl Biden s odkazem na rangery. „To je nejlepší vzpomínka na jejich životy. Naše každodenní činy, které zajistí, aby naše demokracie a duch naší země přetrvaly,“ uvedl šéf Bílého domu, který o zápase o duch USA hovoří už od zahájení své kampaně v roce 2019. „Jen vzpomínat na přízraky Pointe du Hoc nestačí. Musíme je slyšet, musíme jim naslouchat,“ zdůraznil americký prezident.

Biden se ve čtvrtek zúčastnil spolu s dalšími evropskými představiteli akcí k 80. výročí Dne D v Normandii na severu Francie. Americký prezident v projevu v Colleville-sur-Mer varoval, že demokracie je v největším ohrožení od druhé světové války. Boj Ukrajinců proti ruské agresi podle něj vystihuje tehdejšího ducha.

Šéf Bílého domu zároveň vyzdvihl odvahu Ukrajinců. „Na Ukrajinu vpadl tyran, bojují s mimořádnou odvahou, utrpěli velké ztráty, ale nikdy neustoupí,“ prohlásil Biden.

„Podvolit se diktátorům je nemyslitelné,“ řekl také šéf Bílého domu na ceremonii, která se konala na americkém hřbitově v Normandii. „Pokud to uděláme, znamenalo by to, že jsme zapomněli, co se stalo tady na těch posvátných plážích,“ dodal Biden. Tehdejší jednotu dnes podle něj prokazují i spojenci v NATO.

Události: Francie plánuje vyslat vojenské instruktory na Ukrajinu (zdroj: ČT24)

Omluva za zpožděné dodávky zbraní

Biden se v pátek poprvé veřejně omluvil ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému za několikaměsíční zdržení americké vojenské pomoci, které umožnilo Rusku dosáhnout zisků na bojišti. Americký Kongres čekal šest měsíců, než schválil balíček vojenské pomoci Ukrajině ve výši 61 miliard dolarů (téměř 1,4 bilionu korun).

Přesto Biden trval na tom, že Američané dál stojí dlouhodobě při Ukrajině. „Jsme stále ve hře. Zcela. Důkladně,“ řekl. Šéf Bílého domu poté oznámil, že Spojené státy pošlou Ukrajině vojenskou pomoc ve výši 225 milionů dolarů. Nejnovější balíček zahrnuje munici pro raketomety HIMARS, minometné systémy a řadu dělostřeleckých nábojů.