Zemřela hlava řádu Maltézských rytířů Marco Luzzago

Velké Magisterium Suverénního řádu Maltézských rytířů oznámilo úmrtí místodržitele úřadu velmistra řádu Marca Luzzaga. Ten nečekaně zemřel v úterý v Římě po krátké nemoci. Luzzago řád řídil od smrti posledního velmistra a měl instituci dovést k volbě jeho nástupce.

Po smrti osmdesátého velmistra řádu Giacoma dalla Torre, který zemřel před dvěma lety, byl Marco Luzzago zvolen místodržitelem úřadu velmistra a pověřen řízením řádu na dobu jednoho roku. Papež František mu po roce funkční období prodloužil až do doby zvolení nového velmistra.

Místodržitel však zemřel dříve, než se volba stihla uskutečnit. Podle znalců církevního prostředí byl jejím favoritem právě Luzzago.

Marco Luzzago se narodil v roce 1950 v Brescii, vystudoval medicínu na univerzitách v Padově a Parmě. Od roku 1975 byl členem řádu Maltézských rytířů, roku 2003 v něm složil takzvané slavné sliby, tedy zasvěcení řádu na celý život. Od roku 2011 působil při jeho vedení v Římě a byl též správcem řádové knihovny. Byl také příbuzným bývalého papeže Pavla VI.

Řád Maltézských rytířů je jedním z největších rytířských řádů na světě sdružujícím zhruba třináct a půl tisíce členů. Přestože řád nemá žádné vlastní území, je z hlediska mezinárodního práva považován za suverénní diplomatický subjekt. Jeho činnost má v současnosti převážně charitativní charakter a hospodaří s ročním rozpočtem kolem 1,5 miliardy eur.