TÉMA

Rytíři

Mezi mnišskými bojovníky byla pohřbena žena. Objev španělských archeologů přináší mnoho otázek

Calatravští rytíři byli obávaní obránci Španělska před maurskými dobyvateli. Šlo o obdobu francouzských templářů: mniši-bojovnicí, kteří žili s přísnou řeholí. Hlavní náplní jejich života byla válka. Proto archeology zaskočilo, když mezi nimi našli pohřbenou ženu.
4. 6. 2024|

Zemřela hlava řádu Maltézských rytířů Marco Luzzago

Velké Magisterium Suverénního řádu Maltézských rytířů oznámilo úmrtí místodržitele úřadu velmistra řádu Marca Luzzaga. Ten nečekaně zemřel v úterý v Římě po krátké nemoci. Luzzago řád řídil od smrti posledního velmistra a měl instituci dovést k volbě jeho nástupce.
7. 6. 2022|

Rytíři bojovali v newyorském Central Parku. Příznivci larpingu se vracejí ke hře

Na Manhattanu v New Yorku se o víkendu po delší odmlce sešli fanoušci „larpu“ (z anglického výrazu Live Action Role Play). V kostýmech rytířů zde zažili i opravdový boj. Kouzlo larpingu spočívá v prožití své role a v zábavě s tím spojené. Účastníci podobných setkání chtějí strávit určitý čas v „kostýmu“ někoho jiného. Zpravidla je to bez publika a scénaře. Larping se objevil v USA na konci 70. let minulého století a své nadšence si nachází i v Česku. V minulosti rytíři-larpaři přicházeli do Central Parku pravidelně. Jejich souboje však skončily s příchodem koronaviru.
17. 8. 2021|