Ze změn na Twitteru těží ruská i čínská propaganda, tvrdí výzkumníci

Horizont ČT24: Změny na Twitteru pomáhají Rusku, Číně a Íránu (zdroj: ČT24)

Účty na sociální síti Twitter, které provozují autoritářské vlády v Rusku, Číně a Íránu, těží z nedávných změn na této sociální síti – umožňují jim snáze získávat nové sledující a šířit propagandu a dezinformace mezi větším publikem. S odvoláním na výzkumníky věnující se tomuto tématu to napsala agentura AP.

Platforma přestala označovat státem kontrolovaná média a neblokuje už ani jejich automatickou propagaci nebo doporučování jejich obsahu uživatelům sítě. Obě tyto nedávné změny pomáhají Kremlu využívat platformu k šíření lží a zavádějících tvrzení o invazi na Ukrajinu, politice Spojených států a dalších tématech, píše agentura.

Účty ruských státních médií mají nyní o 33 procent více zobrazení než před několika týdny, tedy před provedením změn, zjistila v Londýně sídlící nezisková organizace Reset, která sleduje využívání sociálních médií autoritářskými režimy k šíření propagandy. Státní mediální agentury provozované Íránem a Čínou zaznamenaly podobný nárůst.

„Uživatelé Twitteru už nemusí aktivně vyhledávat státem sponzorovaný obsah, aby ho viděli na platformě. Je jim jednoduše nabízen,“ uvádí se například ve výzkumu Digital Forensic Research Lab. 

Ruská propagandistka je spokojena

Změna ve zmínkách o státní povaze média používaného delší dobu u ruských nebo čínských organizacích přišla současně s odstraněním modrého loga u jmen uživatelů, kteří jej dříve získali na základě ověření totožnosti.

Ruská propagandistka a vedoucí manažerka ruské televize RT Margarita Simoňjanová změny ocenila. „Twitter odebral mně i všem našim televizním kanálům poznámku ,média financovaná státem‘. Teď mě můžete dokonce najít ve výsledcích vyhledávání. Elone, bratrsky a srdečně tě zdravím,“ napsala. 

Společnost Twitter stejně jako předchozí změny krok nevysvětlila. Majitel firmy Elon Musk minulý týden v rozhovoru s BBC řekl, že jeho firma se snaží být při klasifikaci médií přesná, miliardář zároveň v poslední době opakovaně dává najevo nesympatie vůči tradičním médiím. „Všechny zpravodajské zdroje jsou do jisté míry propagandistické, některé více než jiné,“ soudí Musk.

Ve Twitteru probíhají velké změny

Platforma několik let označovala státem kontrolovaná média, jako jsou ruská televize RT nebo čínská tisková agentura Nová Čína. Na začátku dubna Twitter toto označení připojil také mimo jiné k hlavnímu účtu americké veřejnoprávní rozhlasové sítě NPR, jakkoli do té doby explicitně uváděl, že tato instituce do kategorie nespadá, neboť disponuje redakční nezávislostí. Označení u všech v tichosti zmizelo poté, co NPR a další média protestovala a oznámila, že už nebudou Twitter používat.

V rámci značných personálních i organizačních změn Musk například také propustil velkou část zaměstnanců společnosti. Nedávno pro BBC uvedl, že Twitter zredukoval počet zaměstnanců na patnáct set. Když loni na podzim síť kupoval, zaměstnávala téměř osm tisíc lidí.

„Velmi rychle zlepšujeme transparentnost a spravedlnost, ale stále je před námi spousta práce,“ uvedl k tomu Musk, který podniká zejména v automobilovém a kosmickém průmyslu. Patří k nejbohatším lidem na světě.