Z Keňana Somálcem. Falešní uprchlíci se z Afriky snaží dostat na Západ

Z Afriky se snaží do Evropy či Spojených států dostat jako běženci lidé, kteří na status uprchlíka nemají nárok. Kvůli šanci na lepší život jsou ochotni zaplatit za falešné doklady, díky kterým získají identitu člověka pocházejícího z občanskou válkou zmítaného Somálska. Platí to třeba pro falešné keňské uprchlíky, mezi které se podařilo proniknout americké televizi CNN.

Jedním z falešných uprchlíků je například Omar Šaríf z keňského Nairobi. Je sice Keňan, ale léta se vydával za Somálce. „Věděl jsem, že je špatné předstírat, že jsem uprchlík. Ale měl jsem hlad a potřeboval jsem vzdělání. Musel jsem si nějak pomoct,“ vysvětlil svou motivaci.

Od přítele se dozvěděl, že v uprchlickém táboře Dadáb, který na severu Keni vyrostl pro běžence ze sousedního Somálska, může získat zdarma jídlo. A tak v roce 2009, kdy byl hlad i v Keni, vyrazil do tábora. Na původ se ho tam prý nikdo neptal. „Kdyby mě vyslýchali, řekl bych jim, odkud jsem. Ale zeptali se jenom na věk, a dokonce za mě vyplnili formulář,“ přiblížil Šaríf.

Ze Somálce Američanem

V Somálsku nikdy nebyl a Somálec se z něj stal za pár minut. Lidí jako on je podle oficiálních odhadů na čtyřicet tisíc. Všechno vyplavalo na povrch, když se keňská vláda rozhodla tábor uzavřít a začala uprchlíky vracet do Somálska. Falešných běženců se zmocnila panika. 

„Nemají status Keňana a do Somálska nepatří. V podstatě jsou bez vlasti,“ konstatoval keňský poslanec Mohamed Dahiye. Podle něj řada z falešných uprchlíků doufala, že se jim přes tábor Dadáb podaří dostat do Evropy nebo do Severní Ameriky.

Štáb CNN vypátral jednoho z těch, kterým se to podařilo a je dnes americkým občanem. Skutečných Somálců, kteří mohli být na jeho místě, je mu líto. „Ale vinu nepociťuji. Jen jsme využili příležitosti, která se nám nabízela,“ řekl CNN pod podmínkou anonymity.

Falešné doklady za tři sta dolarů

Zástupce keňské vlády podle CNN mimo záznam připustil, že existuje systém, díky němuž se Keňané, kteří se vydávali za somálské uprchlíky, mohou vrátit do vlasti. Přesto je nadále i dost těch, kteří se stále pokoušejí dostat s pomocí korupce na Západ.

Jeden z nich uvedl, že za falešné doklady zaplatil 300 dolarů. Prostředníka prý našel před pár měsíci v zadní místnosti uprchlického centra v Nairobi. „Tím je řečeno vše. Že jde o korupci. Že lidé jsou pro peníze schopni udělat cokoli,“ přiznává falešný uprchlík. 

Znamená to také, že skutečným uprchlíkům, těm nejzranitelnějším a nejpotřebnějším, se šance na lepší život tenčí ještě o něco víc.