Vyhrožovali mi, chci žít v míru, říká sirotek, kterého Kreml zneužil k propagandě

Horizont ČT24: Unesený ukrajinský sirotek promluvil o ruském zneužití (zdroj: ČT24)

Osmnáctiletý unesený Ukrajinec Denys Kostev, jehož ruské úřady přiměly k natáčení propagandistických videí, tvrdí, že s Rusy spolupracoval kvůli obavám o svůj život. Okupanti ho na území kontrolované Moskvou zavlekli krátce po začátku plnohodnotné invaze z Chersonu, podobně jako čtyři tisíce dalších sirotků. Před měsícem se Kostev dostal do Polska, kde sdílel svůj příběh.

Po začátku otevřené ruské agrese vůči Ukrajině natáčel Kostev videa kritizující invazi. Jen pár měsíců poté se objevil v propagandistických klipech v ruských televizích. Tehdy šestnáctiletý Kostev se stal jedním ze čtyř tisíc sirotků nezákonně odvezených na území kontrolované Moskvou krátce po začátku invaze. Dlouho netušil, jaké záměry s ním ruské úřady měly.

„Řekli nám, že děti jedou na dětský prázdninový tábor na Krym,“ vylíčil. Pod nátlakem musel říct, že se nechce vrátit na Ukrajinu, vypověděl. „Na sedm měsíců jsem zmizel z dohledu každého, kdo mě chtěl odvézt z Ruska, a dokonce i z dohledu mých příbuzných,“ vzpomenul.

„Probíhá válka a ty nevíš, jak žít, jak přežít“

Na Krymu pochopil, že s Rusy je lepší spolupracovat. Když si stěžoval na špatné podmínky, ve kterých ho agresoři nutili s dalšími dětmi přebývat, dosáhl prý jen výhrůžek. „Upřímně, doslova mi vyhrožovali a řekli: Vezmeme tě do lesa a tam, mírně řečeno, tě pořádně zmlátíme.“

Když ho tedy požádali, aby natočil propagandistické materiály, souhlasil. Provolával v nich slávu Rusku, deklaroval jeho vítězství na Ukrajině a tvrdil, že se chce přidat k ruské armádě. S natáčením souhlasil ze strachu o život. „Probíhá válka a ty nevíš, jak žít, jak přežít, jsi sám. Není kolem tebe nikdo, koho by zajímal tvůj život, nikdo tě nepotřebuje. Když je tvůj život ohrožen, uděláš cokoliv, abys byl v bezpečí,“ popsal sirotek zavlečený do Ruska.

Rusko opustil v únoru, tamní úřady mu v tom nebránily. Teď žije v Polsku a snaží se dostat za příbuznými do Německa. Na Ukrajinu se vrátit nechce, někteří ho tam považují za kolaboranta. „Chci jen zůstat na jednom místě a žít v míru,“ říká Denys Kostev.

Moskva tvrdí, že se přesídlením dětí z Ukrajiny na ruské území snaží ochránit sirotky a opuštěné děti v oblasti konfliktu, který vyvolala. Podle Kyjeva chce Kreml vymazat jejich ukrajinskou identitu. Kvůli obvinění z násilné deportace dětí vydal Mezinárodní trestní soud zatykač na diktátora Vladimira Putina. Obviněná je i Marija Lvovová-Bělovová, která má v ruské vládě deportace dětí na starosti.