Chceme spravedlnost, tvrdí představitelka ukrajinské organizace, která se snaží najít děti unesené do Ruska

Události, komentáře: Oleksandra Romancovová k ruským únosům ukrajinských dětí (zdroj: ČT24)

Hledáním unesených dětí a sbíráním důkazů se zabývá ukrajinské Centrum pro občanské svobody, kde Oleksandra Romancovová působí jako výkonná ředitelka. Tato organizace v roce 2022 získala Nobelovu cenu za mír, jejím cílem nyní je, aby proběhl soudní proces s pachateli únosů ukrajinských dětí. „Přejeme si, aby se celý svět mohl přesvědčit, že se bude jednat o spravedlivý soud,“ prohlásila v pořadu Události, komentáře.

„Násilná deportace do Ruské federace se nejvíce týká dětí, které byly v různých zařízeních nebo ztratily své rodiče. Případně je okupanti odloučili ve filtračních táborech, tam docházelo k tomu, že brali děti rodičům,“ řekla Romancovová.

Podle ní ale Rusko neposkytuje informace o tom, kolik dětí odvedlo. Centrum pro občanské svobody pracuje jen s předpoklady.

Souhlas k deportacím údajně dal sám ruský vůdce Vladimir Putin, a proto na něj Mezinárodní trestní soud (ICC) vydal zatykač. V současné době Rusko odvedené děti využívá k vydírání Ukrajiny, tvrdí Romancovová.

„Sbíráme důkazy o válečných zločinech na území Ukrajiny, zdokumentovaných případů máme třicet tisíc. Zabývá se tím organizace Tribunál pro Putina,“ doplnila informace o další organizaci.

Hledání unesených dětí

„Na osvobozeném území Ukrajiny kontaktujeme lidi a oni s námi rádi mluví. Nejhorší je situace v okupovaných oblastech. V Rusku vyhledáváme civilisty, které tamní vláda jednoduše unesla z ukrajinského území a uvěznila je,“ dodala Romancovová.

Podle mezinárodního práva je potřeba je propustit, i když Rusové je chtějí vyměňovat, tvrdí pracovnice organizace. Centrum pro občanské svobody má v Rusku dobrovolníky, kteří se snaží odvedené děti najít.

„Po vítězství budeme děti hledat, ať už to bude v Rusku, nebo v republikách, které na jeho místě vzniknou,“ uvedla Romancovová. Podle ní je těžké nalézt informace o unesených dětech, ale cílem její organizace je spravedlnost před soudem.

Soudní proces má být spravedlivý

„Generální prokuratura Ukrajiny má již zdokumentováno sedmdesát tisíc zločinů a je jich stále více, každý týden přináší nový zločin. Spolupracujeme s prokuraturou ICC, která se zabývá těmi nejhoršími případy,“ prohlásila Romancovová.

Proto se domnívá, že ICC se ujme jen části případů a většinu jich budou muset řešit ukrajinské soudy. I když připustila, že k tomu bude potřebovat mezinárodní pomoc, protože „s takovou výzvou se ještě nepotkal žádný právní systém“.

„Viděli bychom to jako hybridní mechanismus, kterého by se účastnili ukrajinští právníci, ale potřebujeme i spolupráci s mezinárodními odborníky. Přejeme si, aby se celý svět mohl přesvědčit, že se bude jednat o spravedlivý soud, že nikoho neodsoudíme jen proto, že byl v ruské armádě. Ne, budeme soudit jen ty, kteří se dopouštěli zločinů,“ uzavřela Romancovová.