Rusko drží v táborech na svém území tisíce ukrajinských dětí. Míří k převýchově, tvrdí experti

UDÁLOSTI: Rusové z Ukrajiny unášejí děti (zdroj: ČT24)

Rusko drží nejméně šest tisíc ukrajinských dětí v zařízeních na okupovaném Krymu a v Rusku určených zřejmě na převýchovu, tvrdí studie americké Yaleovy univerzity, o níž informuje agentura Reuters. Táborů a dalších zařízení, v nichž jsou ukrajinské děti, je podle ní nejméně 43.

Zpráva, která byla sestavena s pomocí satelitních snímků a veřejných účtů, uvádí, že počet dětí poslaných do táborů je „pravděpodobně podstatně vyšší“ než potvrzených šest tisíc.

Ukrajinská vláda nedávno prohlásila, že více než 14 700 dětí bylo deportováno do Ruska, kde byly některé z nich sexuálně zneužity.

Děti v táborech, z nichž nejmladšímu identifikovanému byly čtyři měsíce, patří do několika skupin. Některé byly už před invazí v péči ukrajinských státních institucí, další Rusko považuje za sirotky. V táborech jsou ale i děti, jejichž ukrajinští rodiče stále žijí.

Výcvik se zbraní i vyučování kremelských postojů

„Zdá se, že hlavním účelem táborových zařízení, která jsme identifikovali, je politická převýchova,“ uvedl Nathaniel Raymond, jeden z výzkumníků. Podle nich jde o rozsáhlou síť provozovanou Moskvou od její invaze na Ukrajinu v únoru loňského roku.

Podle zprávy se ruské úřady snažily dětem zprostředkovat promoskevský pohled prostřednictvím školních osnov i exkurzí na vlastenecká místa a přednášek veteránů.

V některých táborech se dětem už ve věku 14 let dostalo vojenského výcviku. Výzkumníci ale nenašli důkazy, že by některé z nich bylo později nasazeno v bojích. Přišli ale na to, že část dětí byla časem přesunuta k pěstounům nebo adoptivním rodičům v Rusku.

V mnoha případech Rusko údajně „dočasně evakuovalo“ děti na Ukrajině pod záminkou bezplatného letního tábora, aby později odmítlo děti vrátit a přerušilo veškeré kontakty s jejich rodinami. „Takové jednání bude mít zřejmě vážné dlouhodobé důsledky pro vývoj těchto dětí,“ poznamenal mluvčí ministerstva zahraničí USA Ned Price.

Návrat podmíněný názory či pohybem fronty

Výzkumníci hovořili s rodiči dětí, které tábory navštěvovaly nebo v nich byly drženy, i s dětmi, které se jich účastnily. Jedné matce podle nich bylo údajně řečeno, že se děti nemohou vrátit, protože na Ukrajině „je válka“. 

Někteří úředníci podle zprávy uváděli, že návrat dětí je podmíněný, a to například ruským dobytím Izjumu. Jednomu chlapci bylo řečeno, že se domů nevrátí kvůli svým „proukrajinským názorům“, uvádí zpráva.

Některým rodičům úředníci sdělili, že jejich děti budou propuštěny pouze v případě, že si pro ně fyzicky přijedou. Příbuzní nebo osoby s plnou mocí si děti vyzvednout nesměli. Cestování z Ukrajiny do Ruska je obtížné a nákladné a muži ve věku od 18 do 60 let mají zakázáno opustit zemi, což v podstatě znamená, že děti si mohou vyzvednout pouze jejich matky.

„Značná část těchto rodin má nízké příjmy a nemohla si cestu dovolit. Některé rodiny byly nuceny prodat svůj majetek a cestovat přes čtyři země, aby se mohly znovu setkat se svým dítětem,“ stojí ve zprávě. Jeden z táborů se nachází v Magadanské oblasti na východě Ruska zhruba 6230 kilometrů od Ukrajiny, „zhruba třikrát blíže Spojeným státům než k hranicím Ukrajiny“, uvádí studie.

Média nicméně referují i o případu, kdy dítě zachránila jeho babička. Malého chlapce vzala jeho matka na ošetření do vojenské nemocnice v ocelárnách Azovstal v Mariupolu. Při bojích zde uvázli, skončili v ruském filtračním táboře v Doněcké oblasti. Podle chlapcovy výpovědi je Rusové oddělili, aniž by se stihli rozloučit, on sám ale trval na tom, že má babičku a zná její číslo. Ta pro vnouče musela dojet do Doněcka přes Polsko, Litvu, Lotyšsko a Rusko. O matce ale dosud nevědí nic.

Rozhodnutí o přesídlování dětí zřejmě přišlo z vysokých pozic v Kremlu

Podle Raymonda se zdá, že systém táborů a adopce ukrajinských dětí schválila nejvyšší místa v ruské vládě počínaje prezidentem Vladimirem Putinem. Do operace jsou úzce zapojeni Putinovi spolupracovníci, zejména Maria Lvová-Belová, prezidentská zmocněnkyně pro práva dětí. Lvová-Belová uvedla, že 350 dětí bylo adoptováno ruskými rodinami a více než tisíc dětí na adopci čeká.

Ruská ambasáda ve Washingtonu uvedla, že země přijímá děti, které byly nuceny uprchnout z Ukrajiny, a snaží se dělat vše pro to, aby mohly být v rodinách.

Nezákonný přesun a deportace chráněných osob je závažným porušením čtvrté Ženevské úmluvy o ochraně civilních osob za války a válečným zločinem. „Nucený přesun dětí, jak ho pozorujeme, je jasným válečným zločinem a je to i zločin proti lidskosti,“ poznamenal prokurátor pro mezinárodní válečné zločiny Reed Broody.

Zpráva vyzvala, aby byl do táborů umožněn přístup neutrálnímu orgánu a aby Rusko okamžitě zastavilo adopce ukrajinských dětí. Rovněž požaduje, aby Rusko poskytlo registrační seznamy přemístěných a deportovaných dětí a umožnilo přístup do zařízení nezávislým pozorovatelům zvenčí. O totéž usiluje i Kyjev a prosí mezinárodní organizace a mocnosti o jakoukoliv pomoc s dojednáním návratu své nejmladší generace.