TÉMA

Centrum pro občanské svobody

Chceme spravedlnost, tvrdí představitelka ukrajinské organizace, která se snaží najít děti unesené do Ruska

Hledáním unesených dětí a sbíráním důkazů se zabývá ukrajinské Centrum pro občanské svobody, kde Oleksandra Romancovová působí jako výkonná ředitelka. Tato organizace v roce 2022 získala Nobelovu cenu za mír, jejím cílem nyní je, aby proběhl soudní proces s pachateli únosů ukrajinských dětí. „Přejeme si, aby se celý svět mohl přesvědčit, že se bude jednat o spravedlivý soud,“ prohlásila v pořadu Události, komentáře.
25. 3. 2023|

Rusko pronásleduje organizaci Memorial, odhalovala zločiny sovětského režimu

Moskva pokračuje v pronásledování pracovníků organizace Memorial přes to, že ji ruské úřady už zakázaly. Jejího šéfa Olega Orlova začaly ruské úřady trestně stíhat. Cílem lidskoprávního uskupení bylo mapování zločinů sovětského komunistického režimu a za tuto snahu loni obdrželo Nobelovu cenu míru společně s ukrajinským Centrem pro občanské svobody a běloruským aktivistou Alesem Bjaljackým.
22. 3. 2023|

V Oslu převzali Nobelovu cenu za mír zástupci lidskoprávních organizací a manželka Bjaljackého

V Oslu v sobotu převzali Nobelovu cenu za mír zástupci letošních laureátů – ruské lidskoprávní organizace Memorial, ukrajinského Centra pro občanské svobody a vězněného běloruského disidenta a zakladatele organizace Vjasna Alese Bjaljackého. Místo Bjaljackého, kterému běloruský režim neumožnil vycestovat do norské metropole, se ceremoniálu zúčastnila jeho manželka Natalja Pinčuková. Později odpoledne byly ve Stockholmu předány také ostatní Nobelovy ceny – za literaturu, lékařství, chemii, fyziku a ekonomii. Jména laureátů Nobelův výbor oznámil v říjnu.
10. 12. 2022Aktualizováno10. 12. 2022, 20:12|

Nobelovu cenu za mír získali lidskoprávní aktivisté z Běloruska, Ruska a Ukrajiny

Letošní Nobelovu cenu za mír získali vězněný běloruský bojovník za lidská práva Ales Bjaljacki, ruská lidskoprávní organizace Memorial a ukrajinské Centrum pro občanské svobody. Oznámil to norský Nobelův výbor. Udělení Nobelovy ceny za mír pro obránce lidských práv z postsovětských zemí uvítali v Česku jak zástupci vládní koalice, tak i opozice. Radost z něj měla i česká pobočka oceněné ruské společnosti Memorial, jejíž dvě hlavní organizace loni ruské soudy zrušily. Podle organizace Člověk v tísni je význam oceněných pro ochranu lidských práv v Bělorusku, Rusku a na Ukrajině klíčový, jsou svědomím svých národů.
7. 10. 2022Aktualizováno7. 10. 2022, 20:47|