Výbuch plynu zničil třípatrový dům v Polsku nedaleko českých hranic. Osm mrtvých včetně dětí

V Polsku zabíjel výbuch plynu (zdroj: ČT24)

Osm obětí si vyžádal středeční výbuch plynu v třípodlažním domě v městečku Szczyrk na jihu Polska. Informují o tom místní média. Mezi oběťmi jsou i čtyři děti.

Jihopolské městečko Szczyrk, které je známé jako lyžařské středisko, leží na úpatí Slezských Beskyd, asi 25 kilometrů východně od Třince. Exploze jednou z místních budov otřásla ve středu večer.

Podle mluvčí hasičů Patrycje Pokrzywové žilo v domě devět lidí ze dvou rodin. Jeden člověk se v okamžiku výbuchu nacházel mimo budovu. 

Po pohřešovaných pátrala asi stovka hasičů a padesát policistů. „Tři okolní budovy jsou poškozeny. Teď se soustředíme na uhašení ohně. Mezitím odklízíme trosky a hledáme možné oběti. Samozřejmě hledáme přeživší,“ prohlásil dopoledne velitel hasičů Jacek Kleszczewski.

V Polsku zabíjel výbuch plynu
Zdroj: Agencja Gazeta/Grzegorz Celejewski/Reuters

Výbuch pravděpodobně způsobilo proděravění plynovodu při stavebních pracích. Plyn se následně hromadil v domě, až dosáhl koncentrace, při které k výbuchu stačila jiskra.

Mluvčí polského distributora plynu PSG Artur Michniewicz uvedl, že po výbuchu byla z bezpečnostních důvodů přerušena dodávka plynu do větší části městečka Szczyrk.